Alkolü, ilaç gibi kullanmayın

BEN oldukça yoğun bir tempoda çalışıyorum. İşim de stresli. Yorgun bir günün arkasından aldığım birkaç kadeh alkol beni rahatlatıyor.

Ancak her akşam buna ihtiyaç duyuyorum. Ben buna devam mı edeyim? İlaç kullanmak istemiyorum, ama eşim de benim giderek alkolik olacağımı söylüyor. Ne yapayım?

Ahmet K./İSTANBUL

ALKOLÜN sakinleştirici etkisi bazılarının alkolü tercih etmelerine yol açıyor. Kaygı belirtileri olan heyecanlanma, çarpıntı ve gerginlik hallerinde alkol kullanımı sakinleştirici etki yaratabiliyor. Ancak yapılan araştırmalar, böyle durumların geçiştirilmesi için alkol kullananlarda, alkol bağımlılığı oranının yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Eğer nedene yönelik herhangi bir önlem alınmaz ve sistemli bir tedavi uygulanmazsa, alkol sadece geçici süreler için rahatlatıcı olabiliyor. Uzmanlar böyle durumda olanları, psikiyatrlara başvurarak sistemli tedavi olmaları yönünde uyarıyor.

Sizin durumunuzu da ele aldığımızda, nedeni ne olursa olsun, akşamları mutlaka alkol almak zorunda hissetmeniz bir anlamda bağımlılık yolunun başı gibi gözüküyor. Bu açıdan bakıldığında, eşinizin kaygılarına hak vermemek elde değil. Rahatlama, stresi giderme yolunda başkaca çok önlem var. Bir psikologla görüşerek bu konuda yardımcı olmasını istemenizi öneririm.

SİGARA, KADINLARA DAHA ÇOK ZARAR VERİYOR

Alkolden bahsetmişken sigaranın zararlarını hatırlatmadan olmaz.

Özellikle büyük şehirlere bakıldığında sigara içen kadınların oranının giderek arttığını görüyoruz. Oysa sigara, kadınlara daha çok zarar veriyor. Belki çevrenizde sigara nedeniyle rahatsız olan erkeklerin daha çok olduğunu görürüsünüz ama bunun nedeni erkeklerin daha uzun yıllar boyunca ve daha çok miktarda sigara içmesine bağlıdır. Norveç'te yapılan geniş bir araştırmada, günde içilen sigara miktarı ve sigara içilen yıl süresi eşitlendiği zaman, öksürük, balgam ve nefes darlığı gibi, sigara içimine bağlı olarak gelişen şikáyetlerin erkeklere oranla kadınlarda yaklaşık iki kat daha fazla olduğu belirlendi. Uzmanlar bunun, kadın ciğer kapasitesinin erkeklerdekine oranla daha küçük olmasına bağlı olarak geliştiğini düşünüyorlar. Erkeklerle her konuda eşit olmaya çalışan kadınlara, sigara içme konusunda eşitlik peşinde koşmamalarını tavsiye ediyoruz.
Yazarın Tüm Yazıları