ABD'ye lojistik yığınak izni

Güncelleme Tarihi:

ABDye lojistik yığınak izni
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2003 17:11

ABD ile üs modernizasyonu için imzalanan mutabakatın, Amerikan ordusuna Türk üs ve limanlarında inşaat yapabilmenin yanı sıra daha geniş haklar tanıdığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Anlaşmaya göre Amerikan ordusu, Türk topraklarında lojistik yığınak için merkezler kurabilecek, tank ve top gibi silahlar dışında bütün araçları Türkiye'ye getirebilecek.

Irak konusunda bazı askeri üs ve limanların modernizasyonu ile ilgili olarak hükümete yetki veren tezkere TBMM'nin 6 Şubat 2003 tarihli oturumunda 308 kabul, 193 ret ve 9 çekimser oyla kabul edilmişti.

Sözkonusu tezkere ile TBMM, Türkiye'deki askeri üs ve tesisler ile limanlarda gerekli yenileştirme, geliştirme, inşaat ve tevsi çalışmaları ile altyapı faaliyetlerinde bulunmak amacıyla ABD'ye mensup teknik ve askeri personelin 3 ay süreyle Türkiye'de bulunmasına, bununla ilgili gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından yapılmasına izin vermişti.

Bu tezkerinin ardından ABD ile imzalanan mutabakatın (MOU) neleri kapsadığı kamuoyuna tam olarak açıklanmamıştı.

Sızan haberler, bu mutabakatın ABD tarafına inşaat izninin ötesinde haklar tanıdığını ortaya çıkardı. Bu haklar arasında, tank ve top dışında lojistik yığınak yapmak da bulunuyor.  

Bu durum, üs modernizasyonuyla bağlantısı kurulamayan Mardin ve Silopi'deki Amerikan varlığana da ışık tutuyor.

Haberin Devamı

KARARGAHLAR

Öte yandan asker gönderme ve Türkiye'de yabancı asker bulundurma tezkeresinin Meclis'te kabul edilmesi halinde ABD, Türkiye'de 3 karargah kuracak.

Bu karargahlar Ankara, Diyarbakır ve Adana-İncirlik'te kurulucak.

İncirlik'teki karargah daha çok koordinasyon amaçlı olacak ve burada bilgisayar donanımlı "Takip Koordinasyon Merkezi" oluşturulacak. İncirlik'te ayrıca gıda maddeleri depolanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!