Yardım için K.Irak koÅŸulu

Güncelleme Tarihi:

Yardım için K.Irak koşulu
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 12, 2003 21:28

ABD Kongresi'nin uzlaştırma komitesi, Türkiye'ye destek için önerilen bir milyar dolarlık yardımı, Türkiye'nin K.Irak'a tek yanlı olarak girmemesine bağlı olarak kabul etti.

Haberin Devamı

ABD Kongresi'nin uzlaÅŸtırma komitesi, BaÅŸkan George W. Bush'un toplam 79 milyar dolarlık ek savaÅŸ bütçesine onay verirken, Türkiye'ye destek için önerilen bir milyar dolarlık yardımı, Türkiye'nin Irak'taki Özgürlük Operasyonu için iÅŸbirliÄŸini ve insani yardımı sürdürmesi ve Kuzey Irak'a Türk askerinin tekyanlı olarak girmemesi koÅŸullarına baÄŸlı olarak kabul etti.Â

Senato ve Temsilciler Meclisi'nden çıkan metinleri tek metne indirmek amacıyla kurulan uzlaştırma komitesinin tek metin haline getirdiği ek bütçe tasarısı, Kongre'nin iki kanadında yapılan sözlü oylamalarla resmen kabul edildi.

Bütçe kalemleri arasında, Ekonomik Destek Fonu çerçevesinde Türkiye'ye de, Başkan Bush'un önerdiği şekilde, bir milyar dolar hibe veya 8,5 milyar dolara kadar kredi verilmesi yer alıyor.

Haberin Devamı

Kongre'nin onayladığı son metinde, Türkiye'ye bir milyar dolarlık yardım, Türk hükümetinin Irak'taki Özgürlük Operasyonu'nda iÅŸbirliÄŸini ve insani yardıma desteÄŸini sürdürmesi ve tekyanlı olarak Kuzey Irak'a asker yerleÅŸtirmemesi koÅŸullarına baÄŸlandı.Â

Metinde, Türkiye'nin bu koşullara uyup uymadığını belirlemenin ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın yetkisinde olacağı belirtildi.

Bush'un imzasına kaldı

Kongre'de kabul edilen ek bütçe tasarısı, BaÅŸkan George W. Bush'un imzalamasından sonra yürürlüğe girecek.Â

Bush, Kongre'den, Irak'ta devam eden savaş için 79 milyar dolarlık ek savaş bütçesi talebinde bulunmuş ve bu tasarının, Paskalya tatiline girmeden önce kabul edilmesini istemişti. Kongre'nin üst kanadı Senato ve alt kanadı Temsilciler Meclisi, 4 Nisan tarihinde bütün gün süren görüşmelerde, Bush'un önerisine değişiklikler getirmiş ve hem Senato, hem de Temsilciler Meclisi'ndeki oylamalarda, ek bütçe için iki değişik metin onaylanmıştı. İki farklı metnin tek metne indirilmesi için kurulan, Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinden oluşan  uzlaştırma komitesi, 4 Nisan'dan bu yana çalışmalarını sürdürüyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!