Taliban, Ladin'i vermek için koÅŸul öne sürdü

Güncelleme Tarihi:

Taliban, Ladini vermek için koşul öne sürdü
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 18, 2001 09:28

ABD'ye karşı cihad ilan ettiği haberlerini yalanlayan Taliban'ın, Ladin'i teslim etmek için tarafsız bir ülkede yargılama ve ambargonun kaldırılmasını istediği iddia edildi.
 Sizce terör saldırıların ardından dünyada neler deÄŸiÅŸecek?
 Müttefik ve karşı güçlerin haritası

Haberin Devamı

Rus İtar-Tass ajansına göre ise Afganistan'daki Taliban yönetimi, ABD'nin geçen haftaki terörist saldırıların bir numaralı zanlısı ilan ettiği Usame bin Ladin'i teslim etmek için bazı koşullar öne sürdü.

İtar Tass'ın, İslamabad'dan kaynak belirtmeden geçtiği habere göre, Taliban, Suudi asıllı milyarder terörist bin Ladin'in tarafsız bir ülkede yargılanması ve Afganistan'a yönelik uluslararası yaptırımların kaldırılması talebinde bulundu.

Taliban'ın ayrıca, Afganistan'da muhalif Kuzey İttifakı'na silah dahil yabancı desteğin sona ermesini istediği belirtilen haberde, Taliban'ın dış ekonomik yardım arayışında olduğu da kaydedildi.

ÜÇÜNCÜ ÜLKE TARTIŞMASI

Afganistan'da Taliban yönetimiyle Pakistan heyeti arasındaki görüşmelerde, Usame bin Ladin'in ABD'den ziyade üçüncü bir ülkeye iadesinin ele alındığı iddia edildi.  Adı açıklanmayan Pakistan hükümet kaynağı, Kandahar'da Taliban'ın karargahında dün yapılan toplantıda, Taliban hükümetinin uluslararası alanda tanınması ve BM yaptırımlarının kaldırılmasının yanı sıra bin Ladin'in ABD'den başka üçüncü bir ülkeye iadesi olasılığının tartışıldığını bildirdi.

Kaynak, Pakistan heyetiyle Taliban temsilcileri arasında nihai biranlaşma sağlanamadığını ve heyetin bugün Pakistan'a geri döneceğini kaydetti.  Pakistan İstihbarat Servisi Şefi General Mahmud Ahmed'in de yer aldığı heyet, New York ve Washington'daki uçaklı saldırılarda ABD'nin baş zanlı ilan ettiği Usame bin Ladin'in iadesi için Taliban yönetimini ikna etmeye çalışıyor. 

TALİBAN'DAN CİHAD ÇAĞRISI

Sabah saatlerinde Taliban'ın ABD'ye cihad ilan ettiği konusunda çelişkili haberler geldi. Taliban'ın ADB'ye cihad ilan ettiği iddiaları yine Taliban tarafından yalanlandı.

Taliban'ın Pakistan'daki haber ajansı AIP, ABD'ye karşı cihat ilanettiği yolundaki haberleri yalanlayarak, cihadın ABD'nin Afganistan'a saldırması halinde ilan edileceğini bildirdi. 

ULEMANIN TOPLANTISI ERTELENDİ  
  Â
Afganistan'da ulemanın, Usame bin Ladin'in durumunu görüşmek için yapacağı toplantı ertelendi.  Adının açıklanmasını istemeyen bir Taliban yetkilisi, ''Toplantının ya yarın ya da ondan sonraki gün yapılacağını'' söyledi. 

Yetkili, Taliban lideri Molla Muhammed Ömer'in çağrısı üzerine yapılması planlanan şura toplantısının ertelenme nedeni hakkında bilgi vermedi.

Taliban sözcüsü, Afgan İslami Basın Ajansı'na yaptığı açıklamada, toplantıda Usame bin Ladin ve ABD'nin muhtemel saldırısının ortaya çıkardığı durumun ele alınacağını ve bir karara varılacağını söylemişti.  

Sözcü, alınacak kararın ''önemli ve baÄŸlayıcı olduÄŸunu ve hükümetin söz konusu kararı uygulayacağını'' belirtmiÅŸti.Â

Haberin Devamı

MOLLA HASAN: 'BÄ°N LADÄ°N, KANIT BULUNMADAN SINIRDIÅžI EDÄ°LMEYECEK'

Afganistan'ın baÅŸkenti Kabil'de, Usame bin Ladin hakkında karar vermek için düzenlenen ve ertelendiÄŸi açıklanan ulema toplantısına katılan bir molla, terör eylemlerine karıştığı yönünde somut kanıt olmadıkça bin Ladin'in sınırdışı edilmeyeceÄŸini bildirdi.Â

Toplantıda doÄŸudaki Paktika bölgesini temsil eden Molla Muhammed Hasan, AFP'ye yaptığı açıklamada, ''Hakkında somut bir kanıt bulunmadıkça, Afganistan'ın tamamı yakılıp yıkılsa bile bin Ladin'i teslim etmeyeceÄŸiz'' dedi.Â

Molla Hasan, ''ABD, bin Ladin hakkında kanıt gösterirse onu cezalandırır ya da teslim ederiz'' diye konuÅŸtu. Bin Ladin, New York ve Washington'da düzenlenen saldırıların sorumlusu olarak görülüyor. ABD BaÅŸkanı George W. Bush, dün, bin Ladin'i ''ölü ya da diri istediÄŸini'' söylemiÅŸti.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!