Tıkalı puro

Tıkalı puro ne demektir? Açıklar mısınız?

Tıkalı puro, dolgu yaprakların kötü destelenmesi sonucu puronun gövdesinde tıkanan hava kanalı/kanalları sonucu duman çekiminin zorlaşmasını ifade eder.

Bu fenomenin bir başka nedeni de gözden kaçan iri bir damarın ya da sap-yaprak parçasının hava kanalını tıkaması da olabilir. Tıkalı bir puro içtikçe kötüleşir ve puroyu içilemez hale getirir. Aslında, bir puroyu daha yakmadan önce, duman çeker gibi içinize çekerek tıkalı olup olmadığını anlarsınız. Tıkalı ise (hava zorlanmadan gelmiyorsa) tıkanmanın yerini tespit etmek için puroyu baştan sona gövdesi boyunca parmaklarınızın arasında hafifçe sıkıştırın. Parmağınıza gelecek sert nokta tıkanmanın olduğu yeri gösterecektir. Sorunu yüzde yüz garantili olmasa da gidermenin yolu bu nokta ve çevresini parmaklarınızla bir nevi ovmaktır. Dikkat edin, dış sargıya zarar gelmesin. Tıkanan yeri baskı ile gevşeterek açabilirseniz, sorunu çözersiniz. Bazı purolar ise, mesela 'Puros Indios', bilinçli olarak sert destelendiğinden duman çekimi de sıkıdır. Bu puroyu ne yaparsanız yapın imalat karakterini değiştiremezsiniz.

Not: Mart ayı sonunda Selanik'te Yunanlı puro sever dostlarımızla birlikte gerçekleştirdiğimiz puro yemeğinde, Yunanistan'da çok rağbet görmesi nedeniyle bulmakta zorluk çekilen CAO Brazilia serisi puroları temin eden CAO Türkiye distiribütörü Sn. Kemal Türk'e herkes adına teşekkür ederim.

(devamı haftaya)
Yazarın Tüm Yazıları