Ligin tadı kaçıyor

* F.Bahçe ve Beşiktaş'ın maçları ertelendi, G.Saray ise oynadı ve ikinci sıraya çıktı. Şu anki durum itirabiyle ligde şampiyonluk yarışının bir fotoğrafını çeker misiniz?

Beşiktaş avantajlı, G.Saray arkasından geliyor. G.Saray'ın böylesine elverişsiz şartlarda maç oynayıp, kazanması büyük iş. Güçlü bir Malatyaspor vardı karşılarında. G.Saray bu galibiyetle moral buldu.

Diğer takımlar şimdi ne olur? İleriki tarihlerde Beşiktaş'ın durumu, Avrupa'daki yeri ne olacak, bunların hepsi yarışa tesir edecek gelişmeler olacak. Beşiktaş, Slavia Prag'ı eleyebilecek mi? Elerse morallenecek, bunun lige yansıması da farklı olacak.

Aslında hava ve zemin şartlarının elverişsizliği nedeniyle maçların ertelenmesi hiç hoş değil. Güzel de değil ve insanı rahatsız ediyor. Ama bazen tabiat futbolu da etkiliyor.

Çözüm bulunmalı

Malatyaspor'u tebrik etmek lazım. Havaalanı kapalı, karayoluyla 20 saatlik yoldan geliyorlar. İyi de oynadılar ve kalecilerinin hatasından, şanssızlıklarından yenildiler. Herşey bir yana, bu yolculuk sırasında başlarına bir iş gelse, çok kötü şeyler yaşanabilirdi. Bunlara bir çözüm bulunması lazım.

Bütün maçlar federasyon tarafından ertelenebilir ve çarşamba günü oynanabilirdi. Bunda tek yetkili federasyon. Ancak her ertelemede de büyük polemikler oluyor, idareciler birbirini yiyor, televizyonlar bunu kullanıyor. Şimdi burada bir soru da, bu maçlar ne zaman oynanacak? Erteleme maçının önümüzdeki hafta oynanması lazım. Kulüpler, ‘‘Avrupa maçım var. Kupa maçım var’’ diyecek, bir sürü curcuna yaşanacak ve böyle olunca da ligin tadı tuzu kaçıyor.

Gençler'i unutmayalım

Fenerbahçe matematiksel olarak şampiyonluk yarışında devrede, ancak en az şansı olan da o. Fenerbahçe'nin bütün maçlarını kazanması, Beşiktaş ve G.Saray'ın da kaybetmesi gerekiyor. Bu arada G.Birliği var.

F.Bahçe'nin iki puan gerisinden bir Trabzon geliyor. Dört büyük derken, bir de 5'incisi girdi devreye. G.Birliği de mükemmel gidiyor. Puan kaybettiler, ama maç fazlasıyla da olsa F.Bahçe'nin 5 puan önündeler. F.Bahçe eksik maçını kazanırsa 2 puana inecek. F.Bahçe'yi yarışta varsayarken, G.Birliği'ni de unutmamak lazım. Yarışın sıralamasını şimdiden kestirmek güç.


Beşiktaş'ın işi kolay değil


* Beşiktaş ve Denizlispor'un UEFA Kupası'ndaki rövanş maçları hakkındaki yorumunuz. İki takımımızın tur şansları nedir?

Denizlispor
4. tura kadar biraz da şansla geldi, ama gösterdiği büyük mücadele örneğini de gözardı edemeyiz. Belki de en çok takdir edilecek takım Denizlispor. Bu kadrosuyla müthiş işler yaptı. Artık lige döndü. Karşısında güçlü ve tecrübeli bir takım olan Porto vardı. Onları ilk maçta aldıkları sonuç için eleştirmiyorum, doğal olarak ellerinden geleni yaptılar, ama rakip güçlü ve becerili oyuncular olunca çözüldüler.

Beşiktaş için durum farklı. Beşiktaş daha iyi takım olduğunu öne sürdü ve daha iyi bir takımdı. Fakat belki oyunun şeklinden, Beşiktaş, Slavia Prag karşısında daha hakimiyeti eline alacağına, garantiye gitmek istedi. Orta sahasına daha çok oyun bozan oyuncuları koydu. Orta saha takımın beynidir, pozisyon hazırlar. Ama bu özelliklere sahip önemli orta saha oyuncuları yoktu. Slavia'dan saçma sapan bir gol yediler. Cordoba ayaklarıyla rakibin üstüne çıksaydı, yine bu topu kurtarırdı, ama olmadı. Karşılarında orta Avrupa futbolunu oynayan, çabuk oynayan, disiplinden kopmayan, fizik gücü iyi bir takım var.

Slavia akıllı oynuyor

Beşiktaş ‘‘Rakibimizden 5 gömlek üstünüz. Biz onlardan çok iyiyiz’’ diyor, ama bu maçlar çok zor olur. Bu tip dolduruşlarla bir yere varılamaz. Böyle beyanatlar rahatsız edicidir. Rakip takımı küçümsemek, onu motive etmektir. Bu açıklamalar onların da kulağına gidiyor. Slavia akıllı bir takım. Gönlümüz, Beşiktaş'ı tur atlamasından yana ama böyle basit yenilen golle ne yapılacak bilmiyorum.

Beşiktaş seyircisine güveniyor. Beşiktaş güvenecek, seyircisi de bu desteği fazlasıyla verecek. İstanbul'daki rövanşta da herhalde tek santrforla oynamayacak. Prag'daki gibi orta saha ileriye değil, geriye oynar, defans da topu ileriye şişirirse tek forvetle etkili olamaz. Prag'da kendini göstermek isteyen Pancu da ne yaptığını bilmiyordu. Tayfur kesici işini iyi yapıyor, kaçan adamı faullede olsa durduruyor. Ama topu iyi oyuna sokma becerisi yok. Yasin de ileri gitme çabasında, ama gidemiyor. Devamlı yan pas ve geriye oynayınca rakip de üstüne geliyor. Prag'daki maçın kaybedilmesinin nedeni bunlardı. Slavia'nın defansı da zorlanmadı, istedikleri gibi ileri çıktılar. Üstün takım oyunun hakimi olur, Beşiktaş bunu Prag'da yapamadı.

Beşiktaş turu İstanbul'dan çıkartır mı derseniz, çıkartır. Ama kolay olmaz. İyi orta saha kurarlarsa bu iş olur. Perşembe günkü maçta İlhan da kadroya dahil olacak, çift santrfor oynayacaklar. Geri üçlüyü de daha önde kuracaklar ve bastıracaklar. Umarım iyi bir skor alırlar.

Fener'in şanssızlığı

* Fenerbahçe haftayı maç yapmadan geçirdi, bu sarı lacivertli takımı nasıl etkiler?

F.Bahçe'nin bir hazırlık maçı oynaması lazımdı, ama hava şartlarından mümkün olmadı. Yarım metre kar var, oynayamadı. Fenerbahçe ne kadar çok maç yaparsa, kadrosunu oturturur ve yabancılarını da takıma adapte eder. Ama onun da şanssızlığı, herşey ters gidiyor. Bu kadar kar yağması biraz da şanssızlık. En çok zamana ve maça ihtiyacı olan F.Bahçe. Çünkü Beşiktaş'ın kadrosu oturmuş. G.Saray iki lig maçı oynadı, takım yerli yerine oturdu. Fener bir maç oynadı, devamlı bekliyor. Bu da aleyhine işliyor.
Yazarın Tüm Yazıları