ABC: BaÄŸdat Havaalanı ele geçirildi

Güncelleme Tarihi:

ABC: Bağdat Havaalanı ele geçirildi
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 03, 2003 20:06

Amerikan ABC televizyonu, ABD birliklerinin Irak'ın başkenti Bağdat'taki uluslararası Saddam Havaalanı'nı ele geçirdiğini öne sürdü. ABC muhabirinin haberi havaalanından duyurduğu bildirildi.

Haberin Devamı

ABC televizyonu, Bağdat Havaalanı'nın ABD birliklerince ele  geçirildiğini duyurdu. ABC'nin web sitesinde yayımlanan haberde, ABD askerlerinin, havaalanını tank ve zırhlı birliklerle ele geçirdiği ve Irak tarafından hemen hemen hiç direniş olmadığı öne sürüldü.

Haberde, ABC muhabiri Bob Schmidt'in, bu haberi duyurduğu sırada havaalanının pistinde bulunduğu belirtildi.

REUTERS ÇATIŞMAYI DUYURDU

Irak'ın baÅŸkenti BaÄŸdat'ın merkezinden 20 kilometre uzaklıkta bulunan uluslarası Saddam Havaalanı yakınlarında Amerikalı askerler ile Iraklı askerler arasında çarpışmalar olduÄŸu kaydedildi.Â

Bölgedeki Reuters muhabiri, ABD birliklerinin, havaalanını savunmak için mevzilenen Iraklılarla çarpıştığını söyledi.Â

Bazı askeri kaynaklar, ABD birliklerinin, havaalanının altında birtür tünel sistemi bulduklarını ve tünellerden birinin Dicle nehrine açıldığını ileri sürdüler.

Haberin Devamı

BAĞDAT'TA PATLAMA VE UÇAK SESLERİ
   Â
Irak'ın başkenti Bağdat'ın orta kesiminde gece TSİ 21:30 itibariyle 3 şiddetli patlama ve savaş uçaklarının sesleri duyuldu.

Bölgedeki Reuters muhabiri, 3 büyük patlamanın kentin orta kesimini salladığını ve uçakların seslerinin duyulabildiğini kaydetti. Muhabir, hava akının başladığını bildiren sirenlerin çalmadığını ve uçaksavar ateşi sesi duymadığını belirtti.

IRAKLI HAVAALANI GÖREVLÄ°SÄ°: ''HAVAALANI GÃœVENDE''Â

AFP muhabiri de, havaalanının tamamen Iraklı yetkililerin kontrolüaltında bulunduÄŸunu bildirdi. Saddam Havaalanı'ndan Muvaffak Abdullah El Caburi adındaki bir Iraklı görevli, Enformasyon Bakanlığı tarafından havaalanına getirilengazetecilere yaptığı açıklamada, ''havaalanının güvende olduÄŸunu'' söyledi.Â

AFP'nin haberine göre, kente yönelik bombardıman TSİ 17.30'da yeniden başladı ve kentin batısı hedef alındı.

BAÄžDAT'IN BÃœYÃœK BÄ°R KESÄ°MÄ°NDE ELEKTRÄ°K KESÄ°LDÄ°
   Â
Irak'ta savaşın başlamasından bu yana,başkent Bağdat'ın büyük bir kesiminde ilk kez elektrik kesildi.

Bağdat'ta elektrik kesilmeden önce kentin dış mahallelerindeki patlamaların yaklaşık 15 dakika sürdüğü belirtildi. Amerikan 3. piyade tümeninin, kent merkezinin yaklaşık 24 kilometre güneyinde bulunduğu ileri sürülüyor.

SADDAM HÃœSEYÄ°N BAAS ÃœYELERÄ°NÄ° TOPLADI

Haberin Devamı

Irak Lideri Saddam Hüseyin, BaÄŸdat'ta Baas Partisi'nin üyelerini topladı. Irak televizyonu ve radyosu, toplantıya Devlet BaÅŸkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan, Baas Partisi ülkesel komuta üyesi Latif Nayef Cassem, Savunma Bakanı General Sultan HaÅŸim Ahmed ve Sulama Bakanı Abdülresul Abdülhüseyin'in katıldığını bildirdi.Â

Toplantıda, BaÄŸdat'ın savunması için alınan tedbirler tartışıldığı ve Amerikan askerlerinin, baÅŸkente yönelik saldırılarının hızla püskürtülmesi konularının görüşüldüğü belirtildi.  Saddam, toplantıda yaptığı konuÅŸmada, "Her kimin gücü savaÅŸmaya yetmezse meydandan çekilmelidir. Herhangi bir komutan, halkı komuta edemezse alandan gitmelidir" dedi.Â

Haberin Devamı

Irak Devlet Başkanı, Baas Partisi üyelerinden yurdu ve halkı savunmak için içtikleri anta bağlı kalmalarını isterken, Irak'ın Amerikan ve İngiliz birliklerinin saldırılarına maruz kaldığını yineleyerek, "Yurdumuzu ve halkımızı iyice korumalıyız ve savunmalıyız. Bu konuda düşmana hiç fırsat vermemeliyiz" diye konuştu.

SALÄ°H: IRAK'IN STRATEJÄ°SÄ° SAVAÅžI UZATMAK
   Â
Irak Ticaret Bakanı Muhammed Mehdi Salih, Irak'ın stratejisinin ''savaşı uzatmak'' olduÄŸunu, bu çerçevedeIrak halkına 7 ay yetebilecek gıda yardımı yaptıklarını belirtti.Â

Salih, düzenlediği basın toplantısında, ''Stratejimiz savaşın uzamasını sağlamaktır, bunun için hazırlaklarımızı yapıyoruz, bu çerçevede Irak'taki her kente, her köye 7 ay yetebilecek kadar gıda gönderdik'' dedi.  Bakan Salih, bu işlemin ''2 milyar dolara mal olduğunu'' kaydetti.

4. PİYADE TÜMENİ 1-2 HAFTA İÇİNDE HAZIR

   Â

Haberin Devamı

Amerikan 4. Piyade Tümeni'nin, bir-ikihafta içinde Irak'taki savaşa katılmaya hazır hale geleceği bildirildi. Amerikalı General Raymond Odierno, Kuveyt'te yaptığı açıklamada, ''Savaşa hazır olmamız için bir veya iki haftaya ihtiyacımız var. Askerlerimiz, halen savaşmakta olan kardeşlerimize yardımcı olmak içincan atıyor'' dedi.

 

Bu arada, tümene ait üç Black Hawk helikopteri, Abrams tipi tanklar, zırhlı birliklerin nakil araçları ve Bradley tipi zırhlı araçların Kuveyt'in Şuveyh limanına indirildiği belirtildi. Başlangıçta Türkiye üzerinden Irak'a geçmesi planlanan Amerikan 4.Piyade Tümeni'ne ait birliklerin, savaşa katılmak üzere Kuveyt'e ulaştığı daha önce açıklanmıştı.

Haberin Devamı

 

ABD, YENİ BİR ''DOST ATEŞİ'' OLAYINI ARAŞTIRIYOR

           Â

ABD Merkez Komutanlığı, bir F-15E ''Strike Eagle'' savaş uçağı ve bir kara birliğinin dahil olduğu olayda, ''dost ateşi'' olup olmadığının araştırıldığını bildirdi.

 

Komutanlığın Katar'daki karargahından yapılan açıklamada, bu olayda bir askerin öldüğü, çok sayıda askerin yaralandığı ya da kaybolduğu kaydedildi.

 

Washington'da açıklama yapan üst düzeydeki bir savunma yetkilisi de, ABD'nin, bir Amerikan uçağının kazara başkent Bağdat'ın güneyindeki Amerikan topçu mevzisini vurma olasılığını araştırdığını bildirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!