Kopenhag öncesi son şans

Güncelleme Tarihi:

Kopenhag öncesi son şans
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2002 01:41

BM Genel Sekreteri Kofi Annan yeni Kıbrıs barış planını yarın taraflara sunulacak. Eşit ortaklık ve yeni devletten söz edilen 150 sayfalık plan için taraflardan AB'nin 12 Aralık'taki Kopenhag zirvesine kadar cevap vermeleri istenecek.

KIBRIS sorununun çözümü için Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan plan yarın taraflara sunulacak. 150 sayfalık planı inceleyip, müzakere etmeleri ve yanıtlarını vermeleri için taraflara, AB'nin genişlemeyle ilgili nihai kararını vereceği 12 Aralık'taki Kopenhag Zirvesi'ne kadar son bir şans tanınacak.

Denktaş ve Klerides arasında 16 Ocak'ta başlayan doğrudan görüşmelerden sonuç alınamayınca Genel Sekreter Kofi Annan kendi planını sunmaya karar verdi. Lefkoşa, Ankara, Atina, New York ve Brüksel'de aylar süren perde gerisi temaslar sonucu hazırlanan plan için Türkiye'deki seçimlerin sonuçlanması bekleniyordu. Seçimden tek parti iktidarının çıkmasıyla cesaretlenen BM, planı sunmak için hükümetin kurulmasını beklemedi. Genel Sekreter, planın 8 Şubat'ta Güney Kıbrıs'ta yapılacak başkanlık seçimleri sonrasına bırakılmasını isteyen Rumların talebini de dikkate almadı.

EŞ ZAMANLI SUNULACAK

Plan, Türkiye saatiyle yarın 18.00'de Genel Sekreter Yardımcısı Kieran Prendergast tarafından New York'ta KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a, Kofi Annan'ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alvaro de Soto tarafından da Lefkoşa'da Rum Yönetimi Başkanı Glafkos Klerides'e sunulacak. Planla birlikte, taraflara Genel Sekreter'in mektubu da verilecek.

Plan zamanlamasıyla itibarıyla, taraflara manevra şansı bırakmayacak. Kopenhag Zirvesi'nde AB üyeliğini tehlikeye atmak istemeyen Rumlar, plana kolay kolay hayır diyemeyecek. Türkiye'nin Kopenhag'da tarih alması da bir ölçüde bu plana verilen yanıta bağlı olacak.

Eşit ortaklık ve yeni devletten söz edilen planda Türk tarafının üzerinde ısrarla durduğu egemenlik talebine doğrudan atıf yapılmıyor. Bununla birlikte, taraflara vatandaşlık verme ve ayrı uluslararası anlaşmalar imzalama gibi egemenlik hakları tanınıyor. Annan'ın planında dolaşım, yerleşme ve mülk edinme özgürlüğüne geçici bir süre için sınırlama getiriliyor.

Annan'ın planında neler var

Tarafların siyasal eşitliğini temel alan planda yer alan bazı unsurlar şöyle:

Bakanlar Kurulu: Parlamenter sistem uyarınca Bakanlar Kurulu'nda Türkler yüzde 40, Rumlar yüzde 60 oranında temsil edilecek.

İsviçre modeli: İsviçre örneğinde olduğu gibi, yeni devleti bakanlar kurulu başkanları dönüşümlü olarak temsil edilecek.

Vatandaşlık hakkı: Kendi topraklarına sahip olacak kurucu devletlere vatandaşlık verme hakkı tanınacak. Böylece Türkiye'den gelen ve Rumların geri dönmesini istediği göçmenler yerinde kalacak.

Garantörlük: Garanti anlaşması aynen yürürlükte kalacak. (Tek taraflı müdahale hakkı dahil) Türk askerleri Kıbrıs Türk bölgesinde, Yunan askerleri de Rum bölgesinde kalacak ve kurucu devletlerin anayasal düzenini güvence altına alacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!