Chirac, Schröder’i değil Schröder, Chirac'ı ikna etti

Güncelleme Tarihi:

Chirac, Schröder’i değil Schröder, Chiracı ikna etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2002 01:49

Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Fransa ile Almanya konusunda sıkı bir pazarlığın yaşandığı ortaya çıktı. Almanya'nın müzakere tarihinin Kopenhag belgesine yansımasını istemediği yolunda oluşan olumsuz hava üzerine Hürriyet'e açıklama yapan Alman yetkililer, esas Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ı tarih konusunda Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in ikna ettiğini belirttiler.

Alman taraftan güvenilir kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Chirac ile Schröder arasında Berlin yakınlarındaki Storkow beldesindeki şatoda yapılan görüşmede sıkı bir ‘‘Türkiye pazarlığı’’ yaşandı. Cumhurbaşkanı Chirac akşam yemekli buluşmada, Türkiye'deki gelişmeler hakkında AB Komisyonu'nun 2004 yılı ikinci yarısında bir rapor hazırlanmasını ve 2008 yılında da tam üyelik müzakerelerinin başlanmasını önerdi.

Almanya Başbakanı ise sözkonusu raporun 2004 yılı ilk yarısında hazırlanmasını ve 2005 yılında da tam üyelik müzakerelerinin başlamasını istedi. Sıkı süren bir pazarlığın ardından Schröder, Fransa Cumhurbaşkanı'nı Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin 1 Temmuz 2005 tarihinde başlaması için Kopenhag'a Almanya ve Fransa'nın ortak bir pozisyonla gitmesine ve bu pozisyonu savunmasına ikna etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!