Muhafazakár demokratız

Güncelleme Tarihi:

Muhafazakár demokratız
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2003 02:27

Başbakan Tayyip Erdoğan, siyasi çizgisini, ‘‘muhafazakár demokrat’’, hükümetini de ‘‘ikinci roketleme aşaması’’ olarak niteledi. Dün Meclis Genel Kurulu'nda 59. hükümetin 51 sayfadan oluşan programını okuyan Erdoğan, selefi Abdullah Gül'ü de unutmadı ve programda onun dönemi için ‘‘Gül'ün dirayetli ve basiretli başbakanlığı’’ ifadesini kullandı.

Erdoğan, konuşmasında siyaset anlayışlarını tanımlamak için sık sık ‘muhafazakár demokrat’ teriminden yararlandı. Başbakan, hedeflerini de ‘‘AKP, kendi düşünce geleneğimizden hareketle yerli ve köklü değerler sistemimizi evrensel standarttaki muhafazakár siyaset çizgisiyle yeniden üretmek amacındadır’’ diye aktardı.

Erdoğan'ın açıkladığı programa ilişkin olarak cuma günü tartışmalar yapılacak, pazar günü de güvenoylaması gerçekleştirilecek. Programda özetle şu vaatler yer aldı:

ADALET REFORMU

Artık ülkemize dar gelen yürürlükteki Anayasa yerine, katılımcı ve özgürlükçü yeni bir Anayasa hazırlayacağız.

Seçilme yaşı 25'e indirilecek, Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunları tüm kesimlerin üzerinde mutabakatı aranarak değiştirilecektir.

Tam ve zamanında adaletin tesisi için gereken her türlü düzenleme yapılacaktır.

Kamu alanındaki sır kavramı, bilgi edinme hakkı lehine kısıtlanacaktır. Vatandaşın Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çıkarılacaktır.

ANAYASAL LAİKLİK

Eğitimde köklü bir reform hareketine girişilecektir. Milli Eğitim sisteminde, toplumun ihtiyaçlarına ve çağdaş uygarlık gereklerine göre yeniden yapılanma sağlanacaktır.

Anayasamızda tanımlanan laiklik ilkesi, din ve vicdan hürriyetine etkinlik ve işlerlik kazandırılarak, dinin istismar edilmesi veya kötüye kullanılmasını önleyebilecek bir din eğitimi ve öğretimi, Anayasamız'da tanımlanan çerçevede uygulamaya konulacaktır.

YÖK, üniversiteler arasında koordinasyon sağlayan, standartlar belirleyen bir yapıya kavuşturulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!