Vergi iadesi için işverenler ne yapacak?

HALEN çalışan ücretlilerin 20 Ocak 2003 tarihine kadar işverenlerine verdikleri 'Özel Gider İndirimine Ait Bildirimi' ve bildirim içerisindeki harcama belgelerini, özel gider indirimine konu harcama belgeleri kapsamında olup olmadığını, harcama toplamı ile bu toplamın 1/3'ünün doğru beyan edilip edilmediğini (vergi matrahının %35'ini de dikkate alarak) kontrol edecekler ve 'Özel Gider İndirimine Ait Bordro'yu düzenleyeceklerdir.

İşverenler; özel gider indiriminden doğan vergi farkını ise, ücretlilere ücretin ait olduğu aya ve niteliğine bakılmaksızın, 'tahakkuk ve ödemesi' Şubat ayı içerisinde yapılan ücretlerden kesilecek gelir vergisinden mahsup edeceklerdir. Bu mahsuba rağmen vergi farkının, o ayda ücretlerden kesilen gelir vergisinden fazla olması halinde aşan kısmın, izleyen aylarda ödenen ücretlerden tevkif edilen gelir vergisinden de mahsup edilmesi işlemine devam edilecektir.

Emekli olan, işten ayrılan ve ölenlerle ilgili olarak yapılacak işlemler ise şöyle:

İşverenler; emekli olanlar, işten ayrılıp da başka bir işveren nezdinde çalışmayanlar veya ölenler için ayrı ayrı özel gider indirimi bordrosu düzenleyeceklerdir. Bu bordro üzerinden hesaplanan vergi farkı için, bordronun mahsup edilecek vergiler sütunları kullanılmayacaktır.

Muhtasar beyanname veren mükellefler ile genel bütçeye dahil olan dairelerde çalışmakta iken işten ayrılan, emekli olan ve ölenlerle ilgili olarak aşağıdaki şekilde işlem yapılacaktır.

1- Muhtasar Beyanname Veren İşverenlerce; Emekli Olan, İşten Ayrılan ve Ölenlerle İlgili Olarak Yapılacak İşlemler

Muhtasar beyanname veren kamu kurum ve kuruluşları ile diğer işverenler yanında çalışmakta iken yıl içinde emekli olan, işten ayrılan ve ölenlerin özel gider indiriminden doğan gelir vergisi farkı, Ocak ayına ait olup, 20 Şubat akşamına kadar muhtasar beyanname ile beyan edilen tevkif suretiyle kesilen vergilerden mahsup edilecektir.

Bu mahsuba rağmen arta kalan özel gider indiriminden doğan vergi farkının bulunması halinde bu fark, vergi dairelerince nakden iade edilecektir. 'Bu iade vergi inceleme raporuna dayanılarak yapılacaktır.'

'Mahsup edilen vergi tutarı ile vergi dairelerince yapılan iadelerin işverenlerce 20 Şubat akşamına kadar hak sahiplerine nakden ödenmesi zorunludur.' Ancak, iadenin vergi dairesinden bu tarihten sonra alınması halinde, vergi farkı, hak sahiplerine alındığı tarihten itibaren 3 gün içinde ödenecektir.

2- Genel Bütçeye Dahil Olan Dairelerce Emekli Olan, İşten Ayrılan ve Ölenlerle İlgili Yapılacak İşlemler

Genel bütçeye dahil dairelerde çalışmakta iken emekli olanlara, işten ayrılıp da bir işveren nezdinde çalışmayanlara veya ölenlere ait özel gider indiriminden doğan vergi farkı, genel bütçeye dahil olan daireler tarafından, özel gider indirimi bordrosuna dahil ettikleri bu ücretliler için ayrıca hazırlayacakları tahakkuk müzekkeresi ve verile emrine dayanılarak, Şubat ayı içinde emeklilerine veya ölenlerin kanuni varislerine nakden ödenecektir.

Üçer aylık dönemlerde muhtasar beyanname veren işverenlerin, Kasım, Aralık ve Ocak aylarına ait muhtasar beyannamelerini 20 Şubat akşamına kadar vermeleri gerekmektedir.

Üçer aylık muhtasar beyanname veren işverenler; halen çalışmakta olan hizmet erbabının özel gider indirimine ilişkin vergi farkını; emekli olan, işten ayrılan ve ölenlere ait özel gider indiriminden doğan vergi farkının iadesi gibi 20 Şubat akşamına kadar vereceği muhtasar beyanname ile beyan edeceği vergiden, mahsup edecekler, kalan kısmın mevcut olması halinde ise bu farkları, sonraki muhtasar beyannamenin verilmesini beklemeksizin hak sahiplerine iade edeceklerdir.


Özel gider indiriminden doğan vergi farkı nasıl hesaplanır?


İŞVERENLER ücretlilerin özel gider indiriminden doğan vergi farkını aşağıdaki şekilde hesaplayacaklardır.

- Özel gider indirimine esas harcama tutarının 1/3'ü ile yıllık vergi matrahının %35'i kıyaslanarak (küçük olan tutar) özel gider indirimi tutarı belirlenecek,

- Bulunan özel gider indirimi tutarı toplam gelir vergisi matrahından düşülecek,

- Özel gider indirimi düşüldükten sonra kalan vergi matrahının gelir vergisi hesaplanacak,

- Yıl içinde kesilen gelir vergisi toplamından, özel gider indirimi düşüldükten sonra kalan matrah üzerinden hesaplanan gelir vergisi düşülerek, vergi farkı dolayısıyla iade edilecek tutara ulaşılacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları