Aile mahkemesi tasarısı komisyondan geçti

Güncelleme Tarihi:

Aile mahkemesi tasarısı komisyondan geçti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2003 17:14

Aile hukukundan doğan dava ve işleri görmek üzere aile mahkemeleri kurulmasını öngören yasa tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarıya göre, aile hukukundan doğan dava ve işler aile mahkemelerince görülecek. Aile mahkemelerine adli yargıda görevli, tercihen evli ve çocuk sahibi, 30 yaşını doldurmuş ve aile hukuku alanında lisansüstü eğitim yapmış olan yargıçlar atanacak.

Haberin Devamı

Medeni Kanun'nda yapılan değişiklik paralelinde yargı organlarında uzmanlaşmayı öngören tasarıya göre, aile mahkemeleri her ilde ve merkez nüfusu 100 binin üzerindeki her ilçede tek hakimli ve asliye mahkemesi derecesinde kurulacak. Aile mahkemesi kurulmayan yerlerde ilgili dava ve işlere asliye hukuk mahkemeleri bakacak.

Aile mahkemelerine adli yargıda görevli, tercihen evli ve çocuk sahibi, 30 yaşını doldurmuş ve aile hukuku alanında lisansüstü eğitim yapmış olan yargıçlar atanacak.

Aile hukukundan doğan dava ve işler aile mahkemelerince görülecek.Ayrıca aile hukukuna ilişkin yabancı mahkeme kararlarının tanınması veuygulanması da bu mahkemelerin görev alanında olacak.

Aile mahkemelerinde birer psikolog, pedagog ve sosyal hizmet uzmanı da görev yapacak.

Haberin Devamı

KORUYUCU, EĞİTİCİ VE SOSYAL ÖNLEMLER

Aile mahkemeleri, diğer yasalardaki hükümler saklı kalmak koşuluyla görev alanına giren şu konularda karar verebilecek:

Yetişkinler hakkında; evlilik birliğinden doğan yükümlülükleri konusunda eşleri uyararak gerektiğinde uzlaştırmak.
Ailenin ekonomik varlığının korunması veya evlilik birliğinden doğan mali yükümlülüklerin yerine getirilmesine ilişkin gerekli önlemleri almak.
Resmi veya özel sağlık veya sosyal hizmet kurumlarına, huzur evlerine veya benzeri yerlere yerleştirmek.
Bir meslek edinme kursuna veya uygun görülecek bir eğitim kurumuna vermek.
Küçükler hakkında; bakım ve gözetime yönelik nafaka yükümlülüğü konusunda gerekli önlemleri almak.

Bedensel ve zihinsel gelişmesi tehlikede bulunan veya manen terkedilmiş halde kalan küçüğü ana ve babadan larak bir aile yanına veya resmi veya özel sağlık kurumuna veya eğitimi güç çocuklara mahsuskuruma yerleştirmek.
Çocuk mallarının yönetimi ve korunmasına ilişkin önlemleri almak.
Genel ve katma bütçeli daireler, mahalli idareler, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bankalar tarafından kurulmuş teşekkül, müessese veya işletmelere veya benzeri işyerlerine yahut meslek sahibi birinin yanına yerleştirmek.''

Haberin Devamı

Aile mahkemesince verilen kararların takip ve yerine getirilmesinde psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacıdan biri veya birkaç görevlendirilecek.

ÖNCE UZLAŞTIRMA YOLU

Aile mahkemeleri, baktığı dava ve işlerde esasa girmeden önce eşlerin veya çocukların sorunlarını tespit ederek sulh yoluyla çözümünü sağlamaya çalışacak. Sulh sağlanmadığı takdirde yargılama sürerek esas hakkında karar verilecek.

Aile mahkemeleri kurulduğunda, yargı çevresi içerisindeki görev alanına giren ve henüz sonuçlanmamış dava ve işler bu mahkemelere devredilecek.

PARA CEZALARINA YÜZDE 50 ZAM

Komisyon, mahkemece kesinleşen ve takside bağlanan para cezalarının bir taksidinin ödenmemesi halinde, geri kalan kısmına AmmeAlacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun uyarınca uygulanacak gecikme zammının yarısının uygulanmasını öngören tasarıyı da kabul etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!