Hepimiz Kubilay'ız

Güncelleme Tarihi:

Hepimiz Kubilayız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2002 02:23

72 yıl önce Menemen'de şeriatçı ayaklanmaya kalkışanlar tarafından şehit edilen genç subay Kubilay, törenle anıldı. Ordu adına bir konuşma yapan Asteğmen Kerim Uzuntepe ‘‘Biz de gericilere karşı can vermeye hazırız’’ dedi.

İZMİR'in Menemen İlçesi'nde 23 Aralık 1930'da şeriat isteğiyle ayaklanan yobazlarca şehit edilen Yedeksubay Mustafa Fehmi Kubilay'ı anma töreninde ‘‘irticaya geçit yok’’ mesajı verildi. Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, anıt şeref defterine yazdığı mesajda irtica ile mücadelede kararlı tutumun sürdürüleceğini söyledi.

Kubilay'ın şehit edilmesi nedeniyle İzmir'in Menemen İlçesi Yıldıztepe'deki Kubilay Anıtı önünde tören düzenlendi. Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon'un da aralarında bulunduğu askeri ve mülki erkanın katıldığı törende Kubilay Ailesi de yer aldı. Bu yılın başında yaşamını yitiren Kubilay'ın oğlu Vedat Kubilay, ilk kez bu törende bulunamadı. Törende ordu adına bir konuşma yapan asteğmen Kerim Uzuntepe, ‘‘Devrim şehitlerimiz, siz gerici ve yobazlara yol vermemek için canınızı verdiniz. Biliniz ki bizler de bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da sizin yolunuzda yürümeye devam edeceğiz’’ dedi.

LAİKLİĞE EL UZATMAYIN

Şehit Kubilay'ı törende temsil eden gelini Müzeyyen Kubilay, ilk kez eşiyle birlikte törene katılamaması nedeniyle üzüntülü olduğunu belirtirken, Hablemitoğlu'nun da yakın zamanda öldürülmesinden büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

Müzeyyen Kubilay, ‘‘Kimse Cumhuriyete karşı çıkmaya kalkışmasın. Gericiler artık akıllarını başlarına toplasın. Kimse laikliğe el uzatamaz. Bizim ordumuz var’’ dedi. Torunu Sevgi Çine de, ‘‘Gericiler cezasını bulacak. Ordumuza güveniyoruz, Yaşasın Cumhuriyet’’ demekle yetindi. Törenin sonunda askerler, Kubilay ailesi, protokol hep birlikte anıt önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

İrticayla savaşacağız

TÖRENİN ardından Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon Anıt Şeref Defteri'ne yazdığı metni okudu. Tolon, ‘‘Bizler her zaman olduğu gibi bundan sonra da irtica ile mücadelede yüksek duyarlılığı ve kararlı tutumumuzu sürdüreceğiz. Hiç kuşkunuz olmasın’’ dedi.

Şehide saygı atışı

Yıldıztepe'deki tören, Kubilay Anıtı'na çelenk konulması ve merasim kıtasının kış güneşinin aydınlattığı alanda üç el saygı atışı yapmasıyla başladı. Törene, soğuk havaya karşın çok sayıda vatandaş katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!