Havayı koklayan adamlar da Körfez’de

Güncelleme Tarihi:

Havayı koklayan adamlar da Körfez’de
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2002 02:21

Tarih savaşmaktan değil de kötü hava şartlarından ötürü yenik düşen liderlerle dolu. Şimdi Irak'ta benzer akibete uğramamak için müttefikler, Körfez'e meteorologlarını yolluyor.

İngiliz Silahlı Kuvvetleri'nin meteroloji uzmanları da bölgeye gitmek üzere hazırlıklarını yapıyor. Meteorologlar, kara harekatının hangi günde başlaması konusunda askeri komutaya önemli katkıda bulunacaklar. 45 kişilik ‘‘Mobil Met Bürosu’’ ekibi, sofistike bilgisayar sistemleriyle savaşın kazanılması için çalışacak. Ekip direktörü Stephen Noyes, ‘‘Hava durumunun etkisini o kadar iyi tesbit edebiliriz ki, bu uygulanacak taktiğin belirlenmesinda hayati rol oynayabilir’’ diyor.

Hava durumundaki ani bir değişikliğin güdümlü füzeyi saptırıp, sivil hedeflere yöneltebileceğine işaret eden Noyes, ‘‘Bu kez hava uzmanları, ön cephede görev alacak’’ diyor. Stephen Noyes, savaş alanında hala meteoroloji uzmanlarına kuşkuyla yaklaşanlar varsa General Eisenhower'ı örnek almalarını öneriyor.

TARİHİ TAHMİN

Normandiya çıkarması öncesinde Müttefik Güçlerin Baş Meteroloji Uzmanı Yüzbaşı J.M.Stagg, tarihi bir hava tahmininde bulunmuştu. Fırtınalı havaya rağmen Eisenhower'a 24 saatlik bir yumuşama olacağını belirtmişti. 6 Haziran 1944'de rüzgar hafifleyecekti. Bir sonraki uygun tarih ise 17-21 Haziran'dı. Eisenhower, öneriye uydu ve harekatı 6 Haziran'da başlattı.

Hava durumuna yenik düşen komutanlar

Aslan Yürekli Richard:

Hava durumuyla ilgili tahmin alabilseydi herhalde Üçüncü Haçlı Seferi'ni başlatmak için bir kez daha düşünürdü. 1191'in Temmuz'unda Haçlılar, zırhlarıyla Ortadoğu'nun kavurucu sıcağına yenik düştüler.

Gauiu Flaminius: Kartacalı komutan Annibal, M.Ö. 217 yılında Roma İmparatorluğu'na karşı harekete geçti. Annibal, Roma Konsülü Flaminius'un beklemekte olan 30 bin askerine Trasimene Gölü ile dağlar arasındaki geçitten yaklaşmaya karar verdi. Flaminius ise Kartacalıları tuzağa düşürmeye hazırlandı. Birden vadiye kalın bir sis tabakası çöktü. Avantaj Kartacalılara geçti. Tarihçi Livy sonrasında ‘‘O kadar karanlıktı ki, askerler gözlerinden çok kulaklarını kullandı’’ diye yazdı. Kartacalılar üç saatte 15 bin Romalı'yı öldürdü, 10 binini de rehin aldı.

Napolyon ve Hitler:

Napolyon da Hitler de Rusya'nın sert kış koşullarının farkındaydı. Yine de yola çıkmaktan geri kalmadılar. İki lider de Rusya'nın dondurucu soğuğuna yenik düştüler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!