Mavi Akım Samsun’da

Güncelleme Tarihi:

Mavi Akım Samsun’da
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2002 02:09

2.4 milyar dolar harcanarak, Rusya doğalgazını Türkiye'ye taşımak üzere dünyanın en derin sualtı doğalgaz hattı olarak inşa edilen Mavi Akım'da tes amacıyla gönderilen ilk gaz dün Samsun'a ulaştı.

RUSYA'dan dünyanın en derin sualtı doğalgaz boru hattı Mavi Akım'dan test amacıyla pompalanan doğalgaz, dün Samsun'a ulaştı. Yılda 16 milyar metreküp doğalgaz taşıma kapasitesine sahip 400 kilometrelik boru hattıyla gelen ilk gaz için Çarşamba İlçesi Durusu Tesisleri'nde tören düzenlendi.

Dünyada ilk kez denizin 2 bin 15 metre derinliğine kadar uzanan 2.4 milyar dolar maliyetli, yüzyılın projesi olarak adlandırılan Mavi Akım hattı çalışmaya başladı. İlk gaz Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki ‘‘Beregovaya’’ gaz pompa istasyonunda Kuban- Gazprom firması yetkilisi Yuriy Basarigin tarafından vana açılarak bırakıldı.

Rusya'dan pazar günü pompalanan ve 360 kilometresi Karadeniz'den geçen doğalgaz, Samsun'un Çarşamba İlçesi Durusu Tesislerine 12 saat sonra dün saat 10.00 sıralarında ulaştı. Rusya'dan ilk yıl 2 milyar metreküp doğalgaz gelecek. Ve bu rakam her yıl 2 milyar metreküp artırılacak. Böylece hattın tam kapasitesi olan yılda 16 milyar metreküpe 2010-2011 yılında ulaşılacak.

Halen Türkiye'de 14.5 milyar metreküp doğalgaz tüketiliyor. Bu proje kapsamında Türkiye'deki doğalgazının ikiye katlanmış olacağını anlatan Samsun Valisi Muammer Güler, ‘‘Dünyada önemli bir proje hayata geçti. Ülkemizin için çok önemli bir gelişme. Hepimiz çok mutluyuz’’ dedi. Durusu Tesisleri'ndeki törene Vali Muammer Güler'in yanı sıra üst düzey bürokratlar ile Rusya'daki Gazprom firmasından yetkililer katıldı. Test amacı taşıyan bu ilk gaz pompalama işleminin başarıyla sonuçlanması nedeniyle resmi açılışın 2003'de yapılacağı açıklandı. Tesislerde 15 Ocak tarihine kadar gaz biriktirilecek. Boru hattını doldurma işlemi sonucunda, boru hattındaki gaz basıncı 22 bara ulaştı. Hattın normal işlemesi için, basıncın 50-56 bara ulaşması gerektiği açıklandı. Yeterli basınca ulaşan gaz, bu tarihten sonra 501 kilometre uzunluğundaki boru hattıyla gaz Ankara'ya gönderilecek.

‘‘Mavi Akım Projesi’’, Türkiye ve Rusya arasında 15 Aralık 1997 tar ihinde imzalanan ve TBMM tarafından 4 Nisan 1998 tarihinde onaylanarak yürürlüğe giren Rus doğalgazının Karadeniz altından Türkiye Cumhuriyeti'ne sevkiyatına ilişkin anlaşma kapsamında gündeme geldi.

Proje kapsamında inşa edilen boru hattı, Rusya'nın Zapolyarnoye Bölgesi'nden Birleşik Gaz Dağıtım Şebekesi ile İzoblynoye bölgesine, buradan da 396 kilometre uzunluğundaki boru hattı yardımıyla Dzhubga Limanı'na ve oradan da Karadeniz'in tabanına döşenen hatla Samsun'a ulaştı. Boru hattı, Samsun'dan ise 501 kilometre uzunluğunda 48 inçlik hattla Ankara'ya bağlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!