POAŞ ve TÜPRAŞ 2002'de özelleşecek

Güncelleme Tarihi:

POAŞ ve TÜPRAŞ 2002de özelleşecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2001 12:39

2002 yılının özelleştirme programı içinde yer alan Petrol Ofisi ile Tüpraş`ta halka arzın tarihi henüz kesin olarak belirlenmezken, arzlar, ekonomideki gelişmelere bağlı olarak en kısa sürede sonuçlandırılacağı ifade edildi.

Özelleştirmede 2001 yılını, yaşanan ekonomik kriz ve ardından da 11 Eylül olayları nedeniyle, istenilen ölçüde özelleştirme yapamadan tamamlayan Özelleştirme İdaresi, 2002 yılında bu çalışmaları yapmak üzere hazırlarını tamamlıyor.

Özelleştirme İdaresi, 2002`de konjonktürün de uygun olması durumunda, hazırlık aşamasını tamamladığı birçok kuruluşun özelleştirmesini gerçekleştirmeye çalışacak.

2001 yılına büyük hedeflerle giren Özelleştirme İdaresi, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bu yıla ait programını uygulayamadı.

Yaşanan olağanüstü gelişmeler üzerine, 2001 yılını hemen hemen ``siftahsız`` kapatan İdare artık, tüm hesap ve hedeflerini 2002 yılına yönelik olarak yaptı.

İdare`nin 2001 yılı programı içinde yeralan ve özelleştirme çalışmaları ihale aşamasına kadar gelen bazı kuruluşların özelleştirilmesi de 2002 yılına sarktı.

Özelleştirme İdaresi gelecek yıl, kapsamda bulunan kuruluşlardan, 2002 özelleştirme programına aldıklarını, ekonomik konjonktürün de uygun olması durumunda özelleştirmeye çalışacak.

Bu arada, 2002 yılı özelleştirme gelirinin büyük bölümünün temin edilmesi beklenen Petrol Ofisi ile Tüpraş`ta halka arzın tarihi henüz kesin olarak belirlenmezken, arzlar, ekonomideki gelişmelere bağlı olarak en kısa sürede sonuçlandırılacağı ifade ediliyor.

İdare`nin, 2002 yılında bu kuruluşların yanında, 2001 yılı özelleştirme programında bulunan, THY`nin blok satışı, iştirakler, Tümosan, TDİ`nin varlık satışı, Ataköy Marina, Ataköy Otelcilik, Ataköy Turizm, Eti Bakır, Eti Krom ve Eti Elektrometalurjinin varlık satışı şeklindeki özelleştirmeleri de tamamlaması bekleniyor.

Bu arada, şu anda 2001 yılı programında yeralan Erdemir ve Petkim Yarımca Kompleksi`nin özelleştirilmesi çalışmaları ise İsdemir`in Erdemir`e ve Petkim Yarımca Kompleksi`nin Tüpraş`a devri şeklinde sürüyor.

KAPSAMDAKİ KURULUŞLAR

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`nın portföyündeki kuruluş sayısı, bugün itibarıyla 36`da bulunuyor.

Halen özelleştirme kapsamında bulunan 36 kuruluş arasında, Et ve Balık Ürünleri`nin bazı varlık ve tesis satışı, İsdemir, Sümer Holding`in bazı varlık ve tesis satışı, SEKA, Denizcilik İşletmelerinin bazı varlık satışı, Taksan, Tekel, Turban Turizm`in bazı tesis ve varlık satışı, Tügsaş, Çelbor, Tümosan, TZDK`nın bazı tesis ve varlık satışı, İgsaş, Ditaş, KBİ, Gerkonsan, THY, Petkim, Tüpraş, Petrol Ofisi, Ataköy Turizm, Ataköy Otelcilik, Ataköy Marina, Erdemir, Eti Bakır, Eti Gümüş, Eti Elektrometalurji, Eti Krom, T. Gemi Sanayi, TDÇİ, Türkiye Şeker Fabrikaları, Gönen Gıda, Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları, Arçelik, T. İş Bankası ve Ünye Çimento yer alıyor.

Özelleştirme kapsamında bulunan toplam 36 kuruluşta, kapsamdaki kamu payı, 16`sında yüzde 100 oranında, 12`sinde de yüzde 50`nin üstünde bulunuyor. Bu kuruluşların 4`ünde ise kapsamdaki kamu payı yüzde 10`un altında kalıyor.

2001 YILINDA YAPILANLAR

İdare, 2001 yılında, ihaleye çıktığı THY ihalesini teklif gelmemesi nedeniyle iptal ederken, Tüpraş ve Petrol Ofisi`nin Eylül ayında gerçekleştirmeyi düşündüğü halka arzını da ABD`de meydana gelen ve tüm dünya ekonomisini etkileyen 11 Eylül olayları nedeniyle 2002 yılına erteledi.

Bu yıl içinde gelişmeler nedeni ile sadece 26 Ocak tarihinde TDİ`nin Marmaris Limanı`nın satışını gerçekleştiren Özelleştirme İdaresi, özelleştirme uygulaması yapamaması ve daha önce gerçekleştirdiği özelleştirme bedellerinin, yaşanan kriz ile zamanında geri ödenememesi nedeniyle, ekonomik sıkıntı da yaşadı.

Bünyesindeki Özelleştirme Fonu`ndan, kapsamdaki kuruluşlarda çalışanların maaşlarını ödemede zorlanmaya başlayan Özelleştirme İdaresi, bu ekonomik sıkıntıyı aşmak için zaman zaman tahvil ihracı gerçekleştirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!