Gül: Vatandaşın vergisiyle hortumcuları kurtarmayız

Güncelleme Tarihi:

Gül: Vatandaşın vergisiyle hortumcuları kurtarmayız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2002 02:17

Hiçbir şirketin veya bankanın hatasını, toplanan vergilerle ödemeyeceklerini belirten Başbakan Abdullah Gül, ‘‘Herkes işini biliyorsa, becerebiliyorsa yapsın. Beceremiyorlarsa bu işleri yapmasınlar. Yapıp da yükünü bize çektirmesinler’’ uyarısında bulundu.

BAŞBAKAN Abdullah Gül, ‘‘Şirketse şirketini, bankaysa bankasını düzgün çalıştırsın. Onun hatalarını asgari ücretle topladığım vergiyle ödemek istemem’’ dedi. Gül, herkesin işini biliyorsa, becerebiliyorsa yapması gerektiğini belirterek, ‘‘Beceremiyorlarsa bu işleri yapmasınlar. Yapıp da yükünü bize çektirmesinler’’ uyarısında bulundu.

Abdullah Gül, Ankara Ticaret Odası'nın 2001 yılı vergi rekortmenleri ödül töreninde ekonomiye ilişkin önemli mesajlar verdi. Hükümetin vergi affı projesi olmadığını vurgulayan Gül, Kamu İhale Yasası'nın TBMM'den geçtiği şekliyle ‘‘vaktinde’’ devreye gireceğini açıklayarak erteleme tartışmalarına son noktayı koydu. Gül'ün verdiği mesajlar özetle şöyle:

VATAN TOPRAĞI GİBİ

Kamu harcama reformuna başladık. Kamu harcama reformu, topladığımız vergilerin harcanmasıyla ilgilidir. Vergilerle topladığımız paranın harcamasındaki dikkatimiz, vatan toprağını korumak gibi olacaktır. Kamu gelirlerini hangi amaçla olursa olsun kesinlikle peşkeş çekmeyeceğiz. Hiçkimseye haketmediği bir iyiliği kesinlikle yapmayacağız. Bunu yapanların hali geçmişte bellidir. Kendilerini perişan ederken halkı ve ülkeyi de perişan etmişlerdir.

KREDİ KARTI FAİZLERİ

Önümüzdeki hafta içerisinde AB'ye uyum çerçevesi içerisinde Tüketiciyi Koruma Yasası'nı yeniden düzenleyerek Bakanlar Kurulu'na getireceğiz. Yeni düzenleme ve ilkeler getirilecektir. Hepimizin gayreti problemleri çözmektir, problemleri çözerken bizi kimse temerrüte zorlamasın.

FAİZ DIŞI FAZLAYA

Faiz dışı fazla kamu borçlarının azaltılmasıyla ilgilidir. Kamu borçlarını Maastrich kriterleri seviyesi olan yüzde 60'lara getirmezsek borç dinamiklerimiz iyi yürümez. Makul fiyatlarla borçlanmamız için faiz dışı fazlaya önem veriyoruz. Bunu ne IMF, ne Dünya Bankası'nın hatırı için değil, onlarla ilişkimiz olmasa da kendi evimizi düzene koymak için yapacağız.

Vergide af yok indirim olacak

MALİ disipline, harcama ve gelir artışlarına dikkat edeceklerini belirten Abdullah Gül, şöyle konuştu:

‘‘Onun için temerrüte (sözlük anlamı dik kafalı) düşmeyeceğiz. Gelir artışları sadece vergiler olmayacak. Orta ve uzun vadede vergileri düşüreceğiz. (Bugün düşür) derseniz mali disiplini bozarız. Kaynakları kamuya değil, özel sektöre kullandıracağız. Bizim ne parti belgemizde, ne hükümet belgemizde vergi affı diye birşey yoktur. Bırakın vergi affını, biz diğer aflara da karşıyız. Herkes yaptığı suçun bedelini muhakkak ödeyeceğini bilirse, o suçu işlemez. Çok sayıda vergi mükellefi, çıkan ekonomik krizlerden dolayı çıkmazın içine girmişler. Bunlar bilinçli olarak vergisini kaçıran insanlar değil. Bizim meselemiz, bunlarla ilgili vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasıdır.’’

Bağımsız kuruluşlara müdahale olmayacak

BAĞIMSIZ
kuruluşlarla ilgili bazı kanaatleri olduğunu belirten Abdullah Gül, şöyle devam etti: ‘‘Ama bu kuruluşların da işlerine karışmayacağız. Bunların işleri denetleme ve gözetlemedir. Bu işlerini onlar da doğru yapacaklar. Kanaatlerimizden dolayı onlara baskı yapacağız, onları yönlendireceğiz kanaati de kimse de olmasın’’

Kamu İhale Yasası 1 Ocak 2003'te

KAMU İhale Yasası ile ilgili değerlendirme de yapan Başbakan Abdullah Gül, Yasa'nın 1 Ocak 2003 tarihinde devreye gireceğini söyledi. Gül şöyle devam etti:

‘‘AKP oy vermeseydi yasa TBMM'den geçemiyordu. Türkiye'de yolsuzlukların bitmesi, kapıların arkasında işlemin yapılmaması için böyle bir yasaya ihtiyaç vardı. Bu yasayla ilgili son günlerde lüzumsuz tartışmalar oldu. Bayındırlık Bakanı ve bazı arkadaşların kaygıları bu yasanın esasıyla değil, uygulanması ve bazı noktalardaki eksiklikleriyle ilgiliydi. IMF ve Dünya Bankası ile (Bunu şu kadar erteleyeceğiz) pazarlığına hiç girmedik. Yasanın düzeltilmesi gereken yerleri Bayındırlık Bakanı, Hazine, Sayıştay hep beraber konuştuk. Yasa, eksiklikler düzeltilerek, TBMM'de kararlaştırıldığı gibi vaktinde devreye girecektir.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!