Victor V. Nou Camp'ta bir yalnız

Dünyanın en iyi takımı Barcelona’nın en büyük zaafı nedir diye düşündüğünüzde aklınıza ilk ne gelir?

Haberin Devamı

Ya da kaleci Victor Valdes deseler?

İlk cevap hazır “bu takıma yakışmıyor”

İkincisi, “Barcelona’nın en zayıf halkası”…

Victor Valdes ne zaman hatalı bir gol yese, Katalan olduğu için Barcelona forması giydiği zannedilir.

Peki, başta Frank Rijkaard olmak üzere  Josep Guardiola ve Tito Villanova gibi teknik adamların hepsi futbol cahili midir ki bu kalecinin yerine önemli isimleri transfer etmeyi düşünmemişlerdir.

Messi, Xavi ve Iniesta gibi yıldızları yetiştiren La Masia neden dünya çapında bir kaleci çıkaramıyor mu sorusundan çok, onun bu takım için neden özel olduğunu hiç irdeledik mi?

Valdes, topu oyuna sokma ve kanatlara oyunu yayma konusunda dünyanın en iyi kalecilerinden hatta en iyisi…

Barcelona “tiki taka” futbolunu en iyi ve kusursuz oynayan ekiplerden biri. Elbette bu sistem kaleciden en uçtaki forvet oyuncularına kadar zincirleme giden bir düzene sahip.

Haberin Devamı

Valdes kendisinin kullandığı atışlarda, Puyol ve Pique ceza sahasının sağ ve sol kanatlarına doğru açılır. Dani Alves ve Alba gibi kanat oyuncuları ise orta sahaya yakın noktalara doğru hareketlenirken Valdes oyunu ilk kuran oyuncu olur.

Katalan kaleci oyuna genelde Pique ve Puyol ile başlar ancak birinci bölgede yapılan herhangi bir pres sırasında Valdes bir anda libero görevi görür. O andan itibaren topu Xavi, Iniesta hatta Messi’ye kadar atabilecek tekniğe sahiptir. Gelişigüzel degajlar ve hatalı pasları onda göremezsiniz.

Valdes’i diğer meslektaşlarından farklı kılan bir diğer özelliği ise, sahip olduğu reflekslerdir. Karşı karşıya pozisyonlarda bir Iker Casillas değilse bile ondan sonra alabileceğiniz en iyi kalecidir.

Mert Günok’un fazlasıyla tartışıldığı şu günlerde Valdes bize kılıf değil, örnek olmalıdır. Mert hem fiziği hem yeteneğiyle Fenerbahçe ve milli takım kalesini yıllarca koruyabilecek kapasiteye sahip. Futbol hatalar oyunuysa kalecisinden forvetine kadar herkesin o hatayı yapma lüksü vardır ve var olmaya da devam edecektir.

 

Yazarın Tüm Yazıları