Vice News gazetecilerin tutuklanmasını kınadı

Güncelleme Tarihi:

Vice News gazetecilerin tutuklanmasını kınadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2015 21:45

Çatışma bölgelerinden yaptığı haber ve videolarla tüm dünyada bilinen ABD merkezli haber sitesi Vice News, Türkiye muhabiri Jake Hanrahan ve ekibinin tutuklanmasını kınadı.

Vice News gazetecilerin tutuklanmasını kınadı
Gözaltına alınan İngiliz gazeteciler tutuklandı

Haberin Devamı

İngiltere vatandaşı Jake Hanrahan, kameraman Philip Pendlebury ve Iraklı tercümanları Muhammed İsmail Resul, iki gün önce Diyarbakır’ın Bağlar semtinde gözaltına alındıktan sonra bugün ‘terör faaliyeti‘ suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Vice News, bu karar üzerine Türkiye’ye yönelik kınama mesajı yayınladı.

Avrupa Direktörü Kevin Sutcliffe’in imzasının yer aldığı açıklamada, “Türkiye hükümeti bugün ‘terör örgütü lehine çalışmak’ gibi asılsız ve yanlış suçlamalarla üç Vice News muhabirini tutuklayarak, yaptıkları işi sansürleme girişiminde bulundu. Adaletsizce gözaltına alınan bu üç gazeteci Türkiye’nin güneydoğusundaki Diyarbakır kentindeki durumu haberleştiriyordu” denildi.

Bölgeden önemli haberler geçen muhabirlerini susturma girişimi nedeniyle Türkiye’yi kınadıklarını belirten Vice News’ün açıklamasında, “Üç meslektaşımız ve arkadaşımızın güvenliğini sağlamak için gerekli tüm merciilerle görüşmeye devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

ABD'DEN TUTUKLANAN GAZETECİLERE İLİŞKİN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı, gazetecilerin 'terör örgütüne yardım' suçlamasıyla tutuklanmasına ilişkin endişelerini Ankara’ya ilettiklerini açıkladı.

Günlük basın toplantısında konuya ilişkin soruları cevaplayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, ifade özgürlüğü ve adil yargının önemine vurgu yaptı. Söz konusu ilkelerin sağlıklı demokrasi için kilit öneme sahip olduğunu kaydeden Toner, bu değerlere Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda da önem verildiğini söyledi.

Türkiye'nin uluslararası insan hakları taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Toner, “Türkiye'nin dostu ve NATO müttefiki olarak Türk yetkililere aralarında adil yargı, ifade özgürlüğü, medya ve bilgiye erişimin de yer aldığı uygulamalarında evrensel demokratik değerlerin korunmasına çaba göstermeleri için çağrıda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

ULUSLARASI KURULUŞLARDAN TEPKİ

Uluslararası Af Örgütü, PEN International (Uluslararası Yazarlar birliği) ve Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) gazetecilerin gözaltına alınması ile ilgili Türkiye’yi kınayan açıklamalar yapmışlardı.

Haberin Devamı

VICE NEWS HAKKINDA

ABD merkezli Vice News dünyada sıcak gelişmelerin yaşandığı bölgelere muhabir göndererek önemli röportaj ve haberlere imza atan bir uluslararası bir haber organizasyonudur. 2013 yılının Aralık ayında kurulan Vice News önemli gelişmelerle ilgili belgesel ve özel haberler yaparak, bu haberleri kendi internet sitesinden ve Youtube aracılığıyla servis etmektedir. Ana merkezi New York'ta bulunan şirketin dünyanın bir çok kilit noktasında da bürosu bulunmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!