Veterinerlerden kurban uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Veterinerlerden kurban uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2017 14:31

Veterinerlerden kurban uyarısı

Haberin Devamı

BURSA, (DHA)- KURBAN Bayramı'na sayılı günler kala pazarlarda hareketlilik artarken,  Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, vatandaşları kurbanlık hayvan seçiminden kesim şartlarına uyulmasına, bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alınmasından etlerin muhafazasına kadar çeşitli konularda uyardı.

Güvenli gıda zincirinin en önemli halkası olan veteriner hekimler olarak vatandaşları uyarmayı, bilgilendirmeyi görev saydıklarını belirten BVHO Başkanı Sinan Sağlam,  kurallara uyulması halinde muhtemel olumsuzlukların önleneceğini söyledi. Yaklaşık 3 milyon büyük ve küçükbaş hayvanın kesiminin yapıldığı kurban bayramında, hayvan sirkülâsyonunun dikkatli ve sağlıklı yapılmasının toplum sağlığı açısından önem taşıdığına dikkat çeken Başkan Sağlam, kurban edilecek hayvanın özelliklerinden, kurban kesim yerlerine kadar çeşitli konularda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

SAĞLIKLI VE BESİLİ HAYVAN ALIN

BVHO Başkanı Sinan Sağlam, kurbanlık hayvanların sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu ve menşe-i şahadetnamesi ile aşı kayıtları bulunan hayvanlardan olmasına dikkat edilmesini istedi. Öncelikle hayvanın hasta olmaması ve yaş koşulunun yerine getirilmesi gerektiğinin altını çizen Sinan Sağlam, "Büyükbaş hayvanlar en az 2,  küçükbaş hayvanlar en az 1 yaşında olmalıdır. Bunun dışında dişi hayvansa gebe olmamalı. Çevreye karşı duyarsız ya da aşırı tepkili, tüyleri karışık ve mat olan, bakışları zayıf ve bakımsız (zayıf), vücudunda şişlikler bulunan hayvanların kurban edilmesi doğru değil. Bu tür belirtiler hem fiziki hem psikolojik açıdan hayvanın hasta olduğunu gösterir" dedi.

RESMİ KESİM YERLERİ TERCİH EDİLMELİ

Başkan Sağlam, kurban seçiminin ardından kurban kesim yeri ve koşullarının da toplum sağlığı açısından son derece önemli olduğunu söyledi ve bu konuda vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı. Kurbanlık hayvanların kesiminde öncelikle veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartları çok daha iyi olan, Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya geçici kesim alanı olarak düzenlenen yerlerin tercih edilmesini isteyen Sağlam, kesim yapılacak yerlerin bakteri üretiminin engellenmesi açısından temiz ve serin olmasına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Kesim işleminin hayvanların askıya alınarak yapılmasının daha doğru olacağını vurgulayan Sağlam, böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılabileceğine değindi.

ETLER BUZDOLABINDA İYİ MUHAFAZA EDİLMELİ

BVHO Başkanı Sinan Sağlam, açıklamasında kurban etlerinin iyi muhafaza edilmemesi halinde kısa sürede bozulabileceğine dikkat çekti. Et ve et ürünlerinin bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam oluşturduğunu anlatan Sağlam, şu uyarılarda bulundu:
"Bakteriler kısa sürede çoğalarak milyarlarla ifade edilen sayılara ulaşabilmektedir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde insan sağlığı açısından ne kadar riskli olduğunu gösteriyor.  Hayvanlardan insanlara bulaşan (zoonoz) ve halk sağlığı yönünden çok büyük önem taşıyan bakteriyel, viral, paraziter ve fungal hastalıklar mevcuttur. Bu nedenle gerekli sağlık kontrolleri yapılmayan hayvanlarla temasa geçilmesi ve bunların etlerinin tüketilmesi sağlık açısından son derece sakıncalıdır. Bu yüzden kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Etin saklanma süresinin normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gün olduğunu unutmayalım.  Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir."
FOTOĞRAFLI  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!