Veteriner Derneği: Kuş gribi kurbandan yayılmaz

Güncelleme Tarihi:

Veteriner Derneği: Kuş gribi kurbandan yayılmaz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2006 17:11

Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Başkanı Dr. Can Demir, kuş gribinin kurban etlerinden direkt olarak yayılmayacağını bildirdi.

Demir yazılı açıklamasında, kanatlı ürünlerini veteriner halk sağlığı yönünden dikkatli kurallar uygulanırsa rahatlıkla tüketilebileceğini bildirdi. "Kurban bayramı nedeniyle hayvan hareketlerinin artmasına bağlı olarak kurbanlık hayvanlardan kuş gribinin direk yayılması söz konusu değildir" diyen Demir, kuş gribi virüsünün kanatlı dışındaki hayvanlardan aracı olarak sadece domuzları etkin kullandığı, atların da taşıyıcı olabileceğini tıp literatürüne dayanarak aktardı. literatürlerde belirtilmektedir.

ASİT ALKALİK DEZENFEKTANLA YOK EDİLEBİLİYOR

Dr.Can Demir, "Ülkemizde kurbanlık olarak seçilen gevişgetiren hayvanlara kuş gribinin bulaştığı ve hayvandan hayvana veya kurbanlık hayvanlardan insana geçtiği bu güne kadar bilimsel otorite kaynaklarında görülmemiştir. İndirekt (temasla) bulaşma ihtimali için ise bütün dünyanın uyguladığı ve kuş gribi dahil bütün hastalıklardan korunmak için ayak, mesken, ekipman ve taşıyıcı araçların dezenfeksiyonu yapıldığında bu tür riskler ortadan kalkacaktır" dedi. Kuş gribi virüsünün piyasada kolayca bulunabilinen her türlü (asidik/alkali) dezenfektanla yok olabildiğine değinen Demir, "1983 yılından bugüne kadar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinden Veteriner Teşkilatlarının kaldırılması sonucunda oluşturulan yeni teşkilat yapısının yetersizliğinin, hayvanlardan insanlara geçen diğer hastalıklarda olduğu gibi Kuş Gribinde de gelişmiş ülkelerdeki uygulamaların seviyesine gelinememiştir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!