Vesayet altındayız

ÖSS koçu, SBS koçu, nefes alma koçu, kariyer koçu, yaşam koçu, yönetici koçu, fitness koçu, doğum koçu, beslenme koçu... Hiç tanımadığımız birinden akıl almadan sokağa adım atamaz, ne yiyeceğimize, nefes alıp almayacağımıza karar veremez olduk

Tüm hayatımız vesayet altında. Koçluk müessesesinin 20. yüzyıl sonlarında icat edildiğini düşünecek olursak, insan ırkının 2010’a sağ salim ulaştığına şaşmak lazım.
Araştırmalara göre koçluk, dünyada en hızlı büyüyen ikinci meslek. Birinci sırada bilgi teknolojileri var. Hızlı büyümenin nedeni, kişisel gelişim hareketinin önem kazanması ve küresel ekonomik yapıda 1980 sonrasında meydana gelen değişiklikler olarak gösteriliyor. Şirket içi ve şirketlerarası rekabet, sosyal hayatın her yerine nüfuz ettikçe insanlar mükemmelliğe doğru daha hızlı koşuyor. Tabii bu ne kadar mümkün olabilirse.
Koçluk dediğimiz şeyden ilk kez 1950’lerin sonunda, ABD’de bahsediliyor. Sonra Anthony Robbins, Stephen Covey, Tom Peters and Ken Blanchard gibi isimler, Aristoculuk, Budizm, Gestalt teorisi ve daha pek çok felsefe ve uygulamayı inceleyerek bir yöntem yaratıyor. Hızını alması 1980’leri buluyor.
New Yorklu Chris Luna, bir ilişki ve flört koçu. Daha çok, kız tavlamayı beceremeyen erkekleri çalıştırıyor. Şirketinin adı Craft of Charisma (Karizma Zanaatı). Kendisi Columbia Üniversitesi’nde ekonomi okuyormuş aslında. Arkadaşın fotoğrafını görüyorsunuz, sanırım kadınlarla ilişkiler konusunda başarılı biri. Tecrübelerini başkalarıyla paylaşmak için, eğitimini dondurup bu şirketi kurmuş 2008’de. Öyle psikiyatri, sosyoloji eğitimi filan yok. Ama çok okumuş, öyle diyor. İlişkiler hakkında yazılan her şeyi okumuş.
Kadınlara da erkeklere de hizmet verdiklerini söylüyor ama sitesinde yazılara bakınca daha çok erkeklerin yararlandığı anlaşılıyor.

4 BİN DOLARA KADIN TAVLAMA SANATI

Farklı eğitim programları var. İsterseniz Chris’le birlikte sahaya çıkabiliyorsunuz. Sizi diğer öğrencilerle birlikte bir gece kulübüne götürüyor, ‘sosyal duvarlarınızı yıkmayı’ öğretiyor. Öğretmeninizin ve diğer öğreniclerin önünde flört etmeye, arkadaşlık kurmaya çalışıyorsunuz.
Eğitimi 10 hafta sürüyor. İlk hafta bir sohbet başlatmayı, ikinci hafta o sohbeti sürdürebilmeyi, üçüncü hafta çekici olmayı, dördüncü hafta iyi hikaye anlatmayı ve mizahı, beşinci hafta bir kadını tartmayı, ölçüp biçmeyi, altıncı hafta lojistik taktikleri (beğendiğniz kadına en yakın masayı kapmak gibi), yedinci hafta kendinizi doğru anlatmayı, sekizinci haftaysa öpüşme ve sevişme tekniklerini öğreniyorsunuz. Son iki hafta pratikle geçiyor. Paket fiyatı 3 bin 999 dolar.
Bir kadınla flört edeceğim diye bu kadar zaman ayıramam, o sürede insan Çince bile öğrenir diyorsanız, kısa programlar da var. Hepi topu iki gün sürüyor ama hem teknik hem pratik bilgileri alıyorsunuz. Cuma akşamı sınıfa gidiyorsunuz, akşam geceye dönerken sahaya çıkıyorsunuz. Fiyatı 1999 dolar.

CHRIS’TEN TAVSİYELER

* Rahat, sosyal ve uyumlu olun.
* Kendine güven çekicidir.
* Yeni deneyimler yaşamaktan kaçınmayın.
* Umudunuzu kaybetmeyin, denemekten vazgeçmeyin.
* Ne kadar fazla insanla iletişime geçerseniz, sosyal becerileriniz o kadar gelişir.
* Biri sizi dışarı davet ederse, gidin deneyime katılın. Normalde konuşmayacağınız insanlarla konuşun, yapmayacağınız şeyleri yapın. Bu sadece yaşam kalitenizi yükseltmeyecek, aynı zamanda başkalarını daha iyi anlamanızı sağlayacak. Flört ederken her deneyim önemlidir.

RÜYA VE RUH KOÇU DA VARMIŞ

Tam da bu yazıyı yazarken yeni bir e-posta geldi. Türkiye’nin ilk “ruh ve rüya koçu” Pervin Vatansever’den. Buyrun bakalım. Ruh koçu ne demek yahu? Mektubun devamını okuyoruz:
“Mucizeler ruhunuzda gizli diyerek yola çıkan ve bu yolda birçok kişiye yol göstererek başarıya ulaşan Vatansever, fizyolojik ve ruhsal rahatsızlıkların nedenini bulup, bunları ortadan kaldırmaya yönelik destek çalışmalar yaparak çok önemli sonuçlara ulaşmaktadır. Geliştirdiği özel tekniklerle programı uygulayan Vatansever, ruhsal detoksu kısaca açıklarken, ‘Eskiden insanları hastalandıkları zaman deniz kenarına gönderirlerdi ve kişi daha çabuk iyileşebilirdi. Peki neden? Bilindiği gibi her türlü fiziksel rahatsızlık önce ruhsal düzeyde başlar ve fizik bedene iner. Tam bir sağlık için gerekli dört elementle kurulan bağlantı, sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Hava rüzgarıyla evreni ödüllendirir, su yağmuruyla yıkar ve arındırır, ateş yaşam gücüne dönüştürür, topraksa yaşamın esasıdır ve her şeye hayat verir. İşte tüm bunların içinde bulunduğu ruhsal detoks programı mutlu, sağlıklı ve burada bulunma sebebini keşfetmek isteyen herkesin programı’ diyor.”
Yazarın Tüm Yazıları