Verimlilik göstergeleri açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Verimlilik göstergeleri açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2009 00:00

Milli Prodüktivite Merkezi’nin (MPM) ilk olarak 30 Haziran’da açıkladığı verimlilik göstergeleri, önümüzdeki dönemlerde de sektörel bazda üçer aylık ve yıllık olmak üzere yayınlanacak.

MİLLİ Prodüktivite Merkezi’nin (MPM) ilk olarak 30 Haziran’da açıkladığı verimlilik göstergeleri, bundan sonra da resmi istatistik programı kapsamında, sektörel bazda üçer aylık ve yıllık olmak üzere yayınlanacak. Verimliliği her şeyin etkilediğine dikkat çeken MPM Yönetim Kurulu Başkanı Akansel Koç, verimlilik göstergeleri çalışmasını Ankara Hürriyet’e anlattı. İlk açıklanan göstergelerin deneme yayını niteliğinde olduğunu ifade eden Koç, şunları söyledi:

"Resmi İstatistik Programı kapsamında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile imzaladığımız protokol çerçevesinde TÜİK’ten alınan veriler, verimlilik standartlarında işlenerek üç aylık ve yıllık periyotlar halinde "Verimlilik Göstergeleri" olarak yayınlanmaya başlandı.

Üç aylık verimlilik göstergeleri 2005 yılı birinci çeyreğinden itibaren, sanayi sektörünü oluşturan imalat başta olmak üzere, enerji, madencilik gibi ana faaliyet kollarına giren 113 alanda yayınlandı. Yıllık verimlilik göstergeleri ise 2003 yılından başlamak üzere sanayi, inşaat ve hizmet sektörlerine giren otomotiv, tekstil, eğitim, sağlık gibi 196 faaliyet alanı için açıklandı.

Olumsuz değil

Üç aylık verimlilik göstergeleri her yılın Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarının ilk iş gününde, yıllık verimlilik göstergeleri ise her yılın Haziran ayında düzenli bir şekilde merkezimiz tarafından açıklanacak. Yayınladığımız üç aylık göstergeler 2008 yılının son çeyreğini kapsıyor. Bu dönem, küresel krizin etkilerini belki de en fazla yaşadığımız dönemdi. Ancak rakamların hepsi olumsuz değil. İlgili döneme göre, örneğin ulaşım araçları imalatında bir önceki üç aylık periyoda kıyasla çalışan kişi başına üretim yüzde 30,3 daralmış olmasına rağmen, şu anda baktığımızda bu sektörün durumunun çok daha iyi olduğunu görüyoruz. Aynı dönemde ağaç ürünleri imalatında da üç aylık periyotta bir önceki döneme göre yüzde 19,6’lık, demir yolu araçları imalatında ise yüzde 27’lik bir artış var. Bitkisel ve hayvansal yağ üretiminde de yine üç aylık dönemde yüzde 13,9’luk, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 23,7’lik bir artış olmuş. Örneklerden yola çıkarak durumu incelediğimizde düşüş yaşanan sektörler olduğu gibi artış sağlananlar olduğunu da söyleyebiliriz.

Verilerimizi, yabancı yatırımcıların rahat ulaşabilmesi için İngilizce olarak da yayınlıyoruz. Göstergelere merkezimizin resmi web sitesi www.mpm.org.tr’den de ulaşılabiliyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!