Vergiler artmazsa bu yazıyı yemeye hazırım

PAZAR günü, başta Hürriyet olmak üzere, tüm gazetelerde önemli bir açıklama vardı.

Maliye Bakanı "Üzerine basa basa açıklıyorum; ne yeni vergiler gelecek ne de mevcut vergilerde artış olacak" diyordu.

Pazar sabahı bu müjdeyi okuyanlar herhalde güne iyi başlamış ve "Ohh be... 2007’de yeni vergi yokmuş, mevcut vergiler de artmayacakmış. Ne güzel dünya" diye düşünmüşlerdir.

Bu arada Gözcü, olaya farklı yaklaşmış ve haberi birinci sayfada "Unakıtan’ın sözleri korkuttu" başlığıyla vermişti. Gözcü’de yer alan habere göre; Maliye Bakanı’nın sözleri üzerine vatandaşlar "Ne zaman böyle deseler, vergiler artıyor, zamlar geliyor. Biz artık ’zam yok’ sözlerini "Hazırlanın yeni kazıklar geliyor" olarak anlıyoruz. Yine bizi yakacaklar" diyordu.

MECLİS’TEKİ VERGİLER

Bakan’ın açıklamasını okuyanlara, şu anda Meclis’te olan İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu Tasarısı’nı hatırlatalım. Bu tasarı ile, çok sayıda vergi ve harç geliyor, bazı vergi ve harçlar da artırılıyor... Örneğin, binaların Emlak Vergisi oranı yüzde 50, arazilerin de yüzde 100 artırılıyor... Turizme Konaklama Vergisi getiriliyor. Doğalgaz ve tüpgaza da yeni vergi geliyor. Otopark harcı, taksi durağı harcı, kahvehane, internet kafe gibi yerlere Eğlence Vergisi getiriliyor, mevcut vergi ve harçlar da artırılıyor.

Basında "Vatandaş, sıkılmış limondan beter olacak", "Sağa dön vergi sola dön vergi", "Vergi ve zam yağmuru" gibi başlıklarla duyurulan bu vergilerle ilgili soruyu, Maliye Bakanı "O vergi ve harçların, bizimle ilgisi yok. Başbakanlığın tasarısı" diye yanıtlamış.

Demek ki 2007’de yeni vergi var ama Maliye getirmiyor. Başbakanlık getiriyor!..

İşin doğrusu, vatandaşı, vergileri kimin getirdiği değil, vergi gelip gelmediği ya da mevcut vergi ve harçlarda artış olup olmadığı ilgilendiriyor.

YOĞURT YİYEN

Maliye Bakanı’nın, "O bizim değil Başbakanlığın tasarısı" demesi, "Yoğurt yiyeni karıştırma" fıkrası gibi...

Adamın biri genç yaşta evlenir. İki yıl sonra, karısıyla bir çocuğunu bırakıp, yurt dışına çalışmaya gider. Beş yıl sonra döndüğünde, karısı ile birlikte üç çocuk bulur. En küçüğü, önüne kasesini almış, hem yoğurdunu yiyor hem de ona bakıyormuş. Adam sormuş;

- Yahu hanım, bunlar da kim?

- Şu büyüğü ilk çocuğun değil mi? Ne çabuk unuttun.

- Ya şu ortanca?

- Ona da sen giderken hamileydim. Sen gittikten sonra doğdu.

- Peki şu yoğurt yiyen ufaklık, o ne zaman oldu?

- Canım, sen de yoğurt yiyeni karıştırma. O oturmuş, yoğurdunu yiyor.

2007 VERGİ ARTIŞLARI

Maliye Bakanı, "2007 yılında mevcut vergilerde artışa gidilmeyecek" diyor ama artış yapılması kaçınılmaz. Örneğin; 2007 yılında alınacak;

- Damga vergisi,

- Yargı, noter, trafik, pasaport, diploma ve diğer harçlar,

- Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları, trafik cezaları,

- Bina, arsa ve arazi vergileri,

- Motorlu Taşıtlar vergisi

ve daha bir çok vergi, harç ve ceza, bu yılın sonuna kadar artırılacak. Ayrıca, yıl sonuna kadar yasalaşacağı açıklanan Gelir Vergisi Kanunu ile de yeni vergiler geleceği kuşkusuz.

İnanmayan, bu yazıyı kesip saklasın. Yıl sonuna kadar, yukarıda örneği verilen, mevcut vergi ve harçlarda artış olmazsa, kestiğiniz yazıyı bana gönderin. Özür dilemeye ve "bu yazıyı yemeye" hazırım...

İzleyin bakalım ne olacak...
Yazarın Tüm Yazıları