Vergi katakullisi

SEVGİLİ okuyucularım, vergi konusu üzerinde ısrarla duruyorum. Bazı işletmeler, özellikle lüks eğlence yerleri, başta İstanbul, büyük kentlerimiz ve tatil beldelerinde malı götürüyor. Vermeleri gereken verginin en iyimser tahminle onda birini veriyor.

Ortada çok büyük bir vurgun var. Bu vurgunu herkes biliyor, 65 milyon insanımızı etkiliyor. Devletin ve milletin trilyonları, bazı işletmecilerin cebinde haksız kazanç olarak kalıyor.

Vatandaş olarak görevimizi yapmıyoruz, fatura-fiş istemiyoruz. Ya ihmal ediyoruz, ya da bunu ‘‘küçüklük’’ sayıyoruz. Ondan sonra da hep birlikte ağlaşıyoruz.

Bu konu üzerinde ısrarla duruyorum. Kendi vatandaşlık görevini yerine getirmeyenlerin, ülkemizin şu kritik ve sıkışık ortamında ağlaşmaya hakkı olmadığını savunuyorum.

***

Vergi olayını son günlerde üçüncü kez gündeme getiriyorum. Dün ve önceki gün çok sayıda Maliyeci aradı, konuştuk. Eğlence sektöründen öyle örnekler verdiler ki, inanın yüreğim sızladı. İşte bazıları:

‘‘Arkadaşlarımız zaman zaman kasaya oturur ve o gecenin hasılatını denetler. İstanbul'da ünlü bir gece kulübünde haftanın hasılat ortalaması 740 milyon lira gösterilmişti. Kasaya oturduğumuz gecelerden birinde hasılat 11 milyar 600 milyon, bir başka gece (cumartesi gecesi) 26 milyar 200 milyon oldu.’’

‘‘Ankara'da lüks bir kebapçının kasasına oturduk. Haftalık hasılat ortalamasını 60 milyon göstermişti. Üç gecede ortalama 940 milyon hasılat oldu.’’

‘‘Bodrum'da lüks bir diskoteğin kasasına geçen yıl oturduk. Hasılatı sıfıra yakın çıkıyordu! Oysa her gece kasasına müşterilerden en az 8 milyar girdiğini saptadık.’’

***

Ortada büyük bir rezalet, büyük bir vurgun var. Devletin ve milletin parasını göz göre göre birilerine hibe ediyoruz. Bu yazdıklarım, sadece eğlence sektörü. İçki, yemek, dans, meyhane, disko, gece kulübü, restoran, bar vesaire.

Diğer alanlardaki vergi kaçağını siz düşünün!

Bir yere gidiyorsunuz, hesap istiyorsunuz. Size çoğunlukla hesap tutarını belirten bir káğıt parçası getiriyorlar. Parayı ödüyorsunuz, üstü geliyor.

Fiş yok! İşletme sahibi, sizin sırtınızdan vurguna yönelmiş durumda!

Ancak isterseniz ‘‘Tabii efendim’’ deyip getiriyorlar.

Bunu istemek bizim görevimiz. En basit vatandaşlık görevimiz.

Bu zahmete bile katlanmıyoruz.

Burada açık konuşalım ve gerçekleri bilelim. Türkiye, şu kriz ortamında vergi açısından da gümbürdüyor. Vergi gelirleri azalıyor. Şu anda geçici (peşin) vergi çok azaldı. KDV aynı durumda. Önümüzdeki yıl Gelir ve Kurumlar vergilerinde çok büyük azalma olacak.

Biz bu ortamda bile fatura-fiş isteyip kendimizi küçük düşürmeyelim! Fakat hep ağlaşalım!

Tamam mı!

SÜMER ORAL'IN AÇIKLAMASI

Özellikle eğlence yerlerinde fatura-fiş alınıp verilmediğini, devletin bu ihmal yüzünden çok büyük vergi kaybına uğradığını ısrarla yazıyorum. Maliye Bakanı Sümer Oral'dan dün gelen açıklama aynen şöyle:

‘‘Bakanlığımızca vergiyi doğuran olayın takip ve tespiti ile olayların belgelere bağlanarak kayıtlara geçirilmesinin sağlanması, bu suretle kısa dönemde Katma Değer vergisi, uzun dönemde ise Gelir ve Kurumlar vergilerindeki kayıp ve kaçağı önlemek amacıyla özellikle turizm sezonunda turizm faaliyetleri açısından canlılık gösteren bölgelerde 24 saat esasına dayalı olmak üzere tüm Türkiye genelinde ve süreklilik arz edecek şekilde yaygın ve yoğun vergi denetimleri yaptırılmaktadır.

Bu denetimler çerçevesinde fiili hasılat tespiti, fiili ve kaydi envanter çalışmaları, kayıt nizamı ve belge düzenine yönelik denetimler, mükellefiyet tesisine yönelik denetimler ile yol denetimleri ağırlıklı olarak yapılmaktadır.

Turizm faaliyetleri açısından canlılık gösteren yörelerde yapılan denetimlere ise özel bir önem verilmekte, denetimler 2000 ve 2001 yıllarında hesap uzmanları ve gelirler kontrolörlerinin koordinasyonunda yürütülmektedir. Bu denetimlerde önemli sonuçlar alınmaktadır.

Vergi konusunda Vergi İdaresinin duyarlığı kadar, vatandaşın vergi bilinci de çok önemlidir. Bu konuları gündeme getirdiğiniz için size çok teşekkür ediyorum.’’

Yazarın Tüm Yazıları