Vergi kaçakçılığı mali müşavirin meslek sırrı sayıldı

Vergi kaçakçılığını ihbar eden ve “ihbar ikramiyesi” talep eden mali müşavirin, ihbarı doğru çıktı ve firmaya milyonlarca lira vergi ve ceza kesildi.

Ancak sıra ihbar ikramiyesi ödenmesine gelince, Maliye; “Sana ikramiye yok. Nedenine gelince, mali müşavirler, yaptıkları iş gereği öğrendikleri bilgi ve sırları ifşa edemezler. Mühbirlere tanınan hak ve menfaatlerden faydalanamazlar” dedi ve ihbar ikramiyesi ödemedi.

OLAY NE?

Bilmeyenler için açıklayalım; vergi kaçakçılığını ihbar edenlere, tahakkuk eden vergi ve vergiye bağlı cezalar üzerinden yüzde 10 oranında bir “ikramiye” hesaplanıyor. İkramiyenin 1/3’ü tahakkuk aşamasında 2/3’ü de tahsil edildikten sonra ödeniyor. Bunun için; ihbarın yazılı olması, ihbar edenin adı-soyadı ve açık adresi ile imzasının bulunması ve dilekçede, “ihbar ikramiyesi ödenmesinin talep edilmesi” gerekiyor.
İhbar dilekçelerinde “Şu kişi çok vergi kaçırıyor” ya da “evi, lüks arabası ve yaşantısına baktığımızda bildirdiği kazancın çok düşük kaldığı fark ediliyor” gibi ifadelere itibar edilmez. İhbarın, somut olay ve belgelere dayalı olması gerekir.
Yazımıza konu olan olayda, bir mali müşavir, çalıştığı şirketin “vergi kaçakçılığı yaptığını” ayrıntılı bilgi ve belgeleriyle ihbar edip “ihbar ikramiyesi” talep ediyor.
Maliye de o şirketi inceliyor ve gerçekten çok büyük bir vergi kaçakçılığı buluyor. İş ihbar ikramiyesi ödemeye gelince, mali müşavire “arkadaş sana ikramiye yok” diyor.
Gerekçe olarak da; 3568 sayılı Kanun’un 43. maddesi gösteriliyor.

O MADDE NE DİYOR?

3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun “meslek sırları” başlıklı 43. maddesine göre;
“Meslek mensupları(yani muhasebeci ve mali müşavirler)ve bunların yanlarında çalışanlar, işleri dolayısıyla öğrendikleri bilgi ve sırları ifşa edemezler. Çeşitli kanunlarda muhbire tanınan hak ve menfaatlerden faydalanamazlar”.
Bu maddeye istinaden; serbest muhasebeci mali müşavirlere ve yeminli mali müşavirlere “ihbar ikramiyesi” ödenmiyor.

FARKLI YAKLAŞIMLAR

·  Vergi kaçıranlara ihbar ikramiyesi ödenmesi ile ilgili 1905 sayılı kanunun 6. maddesinde, ihbar ikramiyesi ödenmeyecek kişiler arasında, muhasebeci ya da mali müşavirler yer almıyor.
·  Danıştay’ın “vergi kaçakçılığını ihbar eden şirket ortağına da ihbar ikramiyesi ödenebileceğine” dair kararı var(Dn.3.D. 18.10.1995 Tarih ve E.1995/139,K.1995/3105).
·  Meslek sırrı, vergi kaçakçılığı gibi yasa dışı konular olmamalı. Meslek sırrı; şirketin bankalardaki parası, borcu, alacakları, gayrimenkulleri, müşteri listesi, mal alış fiyatları vs. olabilir.

YARGI NE DİYOR?

Yukarıdaki örnek olayda;
·  Ankara Vergi Mahkemesi, serbest muhasebeci mali müşavir olan muhbire, “ihbar ikramiyesi ödenemeyeceğine” karar verdi (Ank.6 No.lu Vergi Mah.8.12.2011 Tarih ve E.2011/1715,K.2011/1413 sayılı).
·  Danıştay Üçüncü Dairesi de mahkeme kararının onanmasına oybirliğiyle karar verdi. (Dn. 3.D. 19.2.2013 Tarih ve E.2012/747, K.2013/478)
Buradan çıkan bir başka sonuç da vergi kaçakçılığını ihbar etmeyi düşünen mali müşavirlerin, bu ihbarı kendileri değil bir başkası aracılığıyla yapabilecekleri..
Yazarın Tüm Yazıları