Vergi iadesinde son gün 20 Ocak

Güncelleme Tarihi:

Vergi iadesinde son gün 20 Ocak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ücretliler, yıl içinde yaptıkları gıda, giyim, eğitim, sağlık ve kira harcamalarına ilişkin bildirimleri 20 Ocak akşamına kadar işyerlerine teslim edecekler. Asgari ücretliler, 221.6 milyon liralık fatura ve fiş verip, 20.4 milyon liralık vergi iadesi alacak.

İşçi ve memurlara yönelik vergi iadesi kapsamında devlet, yeni yılda, asgari ücret üzerinden fiş ve fatura veren bir çalışana en az 20 milyon 467 bin lira vergi iadesinde bulunacak. İşçi ve memurlar, kendileri ile eş ve çocukları için yaptıkları harcamalara ilişkin belgeleri, dolduracakları özel gider indirimi bildirimine ekleyerek, 20 Ocak 1998 akşamına kadar işyerlerine teslim edecekler. Gıda, giyim, sağlık, eğitim ve kira harcamalarının yer alacağı fatura ve fişlerin toplam tutarı, yıl sonundaki vergi matrahının yüzde 105'ini geçemeyecek.

İŞ DEĞİŞTİRENLER

Bu yıl içinde bir işyerinde ücretli olarak çalışmakta iken, daha sonra iş değiştirenler de, 1997'ye ilişkin gider indirimi bildirimlerini, ücretli döneme ilişkin son vergi matrahı ve bu vergilerin yatırıldığına dair bir belgeyi de ekleyerek, en son çalıştıkları işverene verecek.

1 Ocak 1998'den itibaren iş değiştiren veya işten ayrılanlar ise, bildirim formunu ve harcama belgelerini, bu yıl içinde çalıştıkları işverene vermek durumunda olacak.

Bu yıl içinde emekli olanlar da, emekli oldukları tarihe kadar olan döneme ilişkin harcamalarını, bildirim formuyla birlikte, yine 20 Ocak'a kadar, son çalıştıkları işverene teslim edecek. İşverenler de, halen çalışanların özel gider indirim belgelerini inceleyip, geçerli olanları değerlendirmeye alarak, özel gider indirim bordrosu düzenleyecek. Buradan doğan vergi iadesi, Şubat ayından itibaren ücretlerden kesilecek gelir vergisinden mahsup edilecek.

İş değiştiren veya emekli olanlar için de aynı şekilde son çalıştıkları işverence özel gider indirim bordrosu doldurulacak ve bu durumdaki kişilere de 20 Şubat akşamına kadar mahsup edilmesi gereken vergi miktarı, nakden ödenecek. İadenin vergi dairesinden bu tarihten sonra alınması halinde ise, hak sahiplerine bu tarihten itibaren 3 gün içinde ödeme yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!