Vergi iadesi fişleri hazır mı

İŞÇİ, memur ve emeklilerin, 2004 yılına ilişkin; sağlık, eğitim, gıda, kira ve giyim giderleri ile ilgili fiş, fatura ve diğer belgeleri yavaş yavaş hazırlamaları gerekiyor.

Ücretliler 20 Ocak 2005, emekliler ise 31 Ocak 2005 tarihine kadar, 2004 yılına ilişkin vergi iade bildirimlerini vermek zorundalar. Bu süreyi kaçıranlar, vergi iadesinden yararlanamıyorlar.

ARTTI MI AZALDI MI?

Bu arada merak edilen konulardan biri de bu yıl toplanan fiş ve faturalara göre, alınacak vergi iadesinde bir artış olup olmadığına ilişkin.

Tabloda, değişik ücret gruplarına göre, iade tutarı geçen yıl ile kıyaslamalı olarak gösterilmiştir.

Tablodan da farkedileceği gibi, asgari ücrette hatta 600 milyon liraya kadar olan net ücrette, vergi iadesi tutarı geçen yıla kıyasla artıyor.

MEMURLARA İADE AZ

Vergi iadesi hesaplanırken, ücretlinin vergi matrahı yani verginin üzerinden hesaplandığı tutar esas alınıyor. İadeye konu fiş ve faturaların toplamı, vergi matrahı tutarını aşamıyor.

Vergi iadesi tarifesi;

3 milyar TL’ye kadar yüzde 8

Sonraki 3 milyar TL için yüzde 6

6 milyar TL’den sonrası için yüzde 4 oranı esas alınarak, vergi iadesi hesaplanıyor.

Emeklilere her üç ayda bir aylıklarının yüzde 4’ü kadar vergi iadesi ödendi. Ocak ayında verecekleri fiş ve fatura tutarına göre, yüzde 5 üzerinden iade hesaplanıp daha önce ödenen yüzde 4 mahsup edilecek, kalan kısım ödenecek. Yeterli fiş ve faturayı veremeyen emekliler, borçlu çıkacakları için, aylıklarından kesinti yapılacak.

Devlet memurları ile sakat işçi ve memurlar, aynı ücreti alan işçilere kıyasla çok az vergi iadesi alıyorlar. Hatta birinci derece sakatlardan, vergi iadesi alamayanlar bile var... Nedenine gelince, memurların ücretlerinin yüzde 70-80’i vergiye tabi değil. Sakatlarda, sakatlık indirimi nedeniyle ya hiç vergi iadesi yapılmıyor ya da çok az tutarda yapılıyor. Bu da sistemin aksayan bir yönü olarak göze çarpıyor.

Vergi iadesi konusunu, ücretliler ve emekliler açısından gelecek hafta yine ele alacağız...
Yazarın Tüm Yazıları