'Vergi Denetiminde Mükellef Hakları' Paneli

Güncelleme Tarihi:

Vergi Denetiminde Mükellef Hakları Paneli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2016 17:55

Haberin Devamı

İZMİR (AA) – Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, vergisini düzenli ödeyenler için SGK’daki gibi indirim uygulanmasını istedi.

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı ev sahipliğinde düzenlenen “Vergi Denetiminde Mükellef Hakları" panelinde konuşan Yorgancılar, vergisini düzenli ödeyenle ödemeyen arasında ayrıcalık olması gerektiğini belirtti.

Vergisini düzenli ödeyenlere SGK örneğinde olduğu gibi indirim yapılması teklifini sunan Yorgancılar, vergi denetiminin kanunda yazılı olduğu şekilde yapılmasını, incelemenin mutlaka zaman aşımı sürecinde bitirilmesi gerektiğini kaydetti.

Yorgancılar, sanayicinin taleplerini şöyle aktardı:

"Zaman aşımı süresi içerisinde tamamlanamayan incelemelerin takdir komisyonuna sevk edilerek uyuşmazlıkları artırıcı süreçlerden kaçınılması, inceleme ve bitirme tutanaklarının düzenlenmesinde tutanak içeriğinde incelemeye yönelik tüm detayların tutanağa yazılması ve mükellefin ifadelerinin doğru yer alması, incelemelerin tamamlanması için öngörülen altı ay ve bir yıllık sürelerde bitirilmesi, zorunlu olmadıkça bu sürelerin uzatılmaması gerekir"

Haberin Devamı

Panelde konuşan İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanvekili Şadi Çetin, yaptığı konuşmada ergi mükellefleriyle ilgili istatistiksel veriler paylaştı.

Nüfusun 78 milyon 741 bin, gelir vergisi mükellefinin 1.8 milyon, kurumlar vergisi mükellefinin 674 bin kişi, anonim şirket sayısının 96 bin, KDV mükellefi sayısının 2.4 milyon olduğunu bildiren Çetin, kayıt dışı ekonominin GSMH’ya oranının yüzde 26.6 olduğunu ifade ederek, toplanan vergilerin yarısından fazlasının ÖTV ve KDV’den alındığını kaydetti.

Çetin, “Vergi incelemesi silah olarak kullanmamalı. Zorunlu olmadıkça bir şirketin her firması ve geriye dönük 5 yılı incelenmemelidir” dedi.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ise, terör olaylarına dikkat çekerek, “İstikrar olmazsa, memlekette huzur ve barış olmazsa, ticaret de olmaz. Bugün Sur’da, Cizre’de diğer ilçelerde bütün kepenkler kapalı. Öncelikle huzur ve barış gerekli” dedi.

Haberin Devamı

Demirtaş, haksız rekabeti engellemeye çalıştıklarını belirterek, vergi vermeyenlere karşı birlikte mücadelenin önemini vurguladı. İzmir’in bir ticaret kenti olduğunu söyleyen Demirtaş, "İzmir geriliyor" iddialarının gerçeği yansıtmadığını kentin ülke genelinde toplanan vergilerin yüzde 11.4’ünü verdiğini söyledi.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!