Vergi artışı yok

Güncelleme Tarihi:

Vergi artışı yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2017 21:05

Yılın ilk altı ayında bütçede 25.2 milyar liralık açık oluşurken, Maliye Bakanı Naci Ağbal, ikinci yarıda desteklerin ve ertelemelerin sona ermesiyle daha iyi bir performans sağlanacağını belirtti. Ağbal, yılın sonuna kadar hiçbir vergi artışı da planlamadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, bütçenin haziranda 13.7 milyar lira, ocak-haziran döneminde ise 25.2 milyar lira açık verdiğini bildirdi. Ağbal, “Yıl sonuna kadar özellikle gelir elde etme amacıyla herhangi bir vergi artışı, vergi ayarlaması yapmayacağız. Bu yolla ekonominin enflasyon tarafında, para politikasına destek olmaya devam edeceğiz” dedi. Ağbal, "Ekonomik Gelişmeler ve Ocak-Haziran 2017 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri" konulu basın toplantısında, ekonomiyi canlandırmak için alınan tedbirlerin 2017 bütçesine 11.9 milyar liralık maliyeti olduğunu belirterek, “Bu maliyet önümüzdeki yıllarda azalacak. 2018 yılında tedbirlerin kamu maliyesine etkisi 7.4 milyar liraya düşecek” dedi. Kamu maliyesinde meydana gelen genişlemenin kontrollü, geçici, seçici ve ekonominin ihtiyaçları doğrultusunda her zaman için değiştirilebilir bir noktada olduğunu dile getiren Ağbal, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

YIL SONU BİRAZ AŞACAK

“2017 bütçe açığımız, bütçe hedefi olarak ortaya koyduğumuz rakamlardan bir miktar yukarı olacak ama hiçbir şekilde piyasalarda söylenen rakamlar olmayacak. Uygulamaya konulan harcama programları ile ek destekler bütçe harcamaları üzerinde 15.8 milyar liralık artış etkisi yarattı. Bütçenin gelir tarafında ekonomik canlanmayı desteklemek üzere uygulamaya koyduğumuz vergi, teşvik, destek ve indirimlerinin vergi gelirlerine aşağı yönlü toplam etkisi ise ilk 6 ay için 3.3 milyar lira olmuştur. İkinci yarıda zamanı geldiğinde geçici nitelikte olan programlara son verilecek ve özellikle yılın belki de son birkaç ayında harcama tarafında da ciddi anlamda birtakım kararları alacağız.”

Ağbal, Sosyal Güvenlik Kurumu ocak, şubat ve mart aylarına ilişkin prim ödemelerini bu yılın son çeyreğine ertelediklerini hatırlatarak, yaklaşık 9 milyar liralık alacağın son çeyrekte tahsil edeceklerini ifade etti. Ağbal, bu düzenleme yapılmasaydı bütçe açığının 16 milyar lira olacağını belirtti.

SPORA YENİ MALİ SİSTEM GEREKİYOR

SORULARI cevaplayan Ağbal, sporcuların yıllık gelir vergisi beyannamelerine ilişkin bir düzenleme hazırlığı olup olmadığının sorulması üzerine, bu konuya sporcuların vergilendirilmesi olarak bakmanın eksik ve yanlış olduğunu dile getirerek, Gelir Vergisi Kanunu içerisinde sporcuların vergilendirilmesi adeta magazinsel boyut taşıdığını söyledi. Spor kulüplerinin de kalıcı, sürdürülebilir bir mali politika, bir finans çerçevesi oluşturması gerektiğini dile getiren Ağbal “Biz de hükümet olarak böyle bir sistemin kurulduğunu görürsek burada da vergi tarafında birtakım düzenlemeler ile destekler sağlayabiliriz. Ama bunları yapmadan yüklerin bir şekilde azaltılmasına yönelik tedbir veya önerileri doğru bulmuyorum” dedi.

Haberin Devamı

DESTEKLERİN MİLLİ GELİRE ORANI % 0.3

BAKAN Ağbal, kamu maliyesinde 11.9 milyarlık genişlemeye gittiklerine işaret ederek, şöyle konuştu: “Milli gelire oran olarak bakıldığında bu yüzde 0.3 mertebesinde ama bu tedbirleri almasaydık, vergi indirimleri, SGK prim ertelemeleri yapmasaydık, KGF’yi, KOSGEB’i devreye sokmasaydık Türkiye’nin 2016 yılındaki son çeyrek büyümesinin bu yılın ilk çeyrek büyümesini yakalayabilir miydik? Dolayısıyla bütçeden 11.9 milyar lira harcadık veya vergilerden vazgeçtik ama sadece milli gelirin yüzde 1’i kadar etki yapsa bunun belki de 10 katı katma değer ürettik. 2017 Ekim başında Orta Vadeli Programı açıkladığımızda da önümüzdeki yıllara ilişkin mali disiplinin de devam ettiğini göreceksiniz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!