Venezuela, Ekvador ve Bolivya, Brezilya'daki diplomatlarını geri çekti

Güncelleme Tarihi:

Venezuela, Ekvador ve Bolivya, Brezilyadaki diplomatlarını geri çekti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2016 13:24

Latin Amerika ülkeleri, Brezilya'da kongrenin üst kanadı Senato'nun geçici olarak görevden alınan Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in görevinden azledilmesi kararını kınadı.

Haberin Devamı

Rousseff'in görevinden azledilmesine Ekvador, Bolivya ve Venezuela, Brezilya'daki diplomatlarını geri çekerek tepki gösterdi.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Brezilya demokrasisine karşı yapılmış parlamenter darbeyi kınıyoruz. Bu zor zamanlarda Dilma, Lula ve halklarının yanındayız" ifadesini kullandı.

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, Twitter hesabında "Maslahatgüzarımızı geri çağırdık. Bizlere, Amerikamızın karanlık dönemlerini anımsatan bu uygulamaları hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz" paylaşımında bulundu.

Ekvador Kamu İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hükümetin, Brezilya'da siyasi muhalifler ve muhalefet liderleri tarafından hazırlanmış, demokratik düzeni yıkan "darbeyi" kabul etmediği kaydedildi.

Haberin Devamı

Küba, yolsuzluk yaptığı veya suç işlediğine dair herhangi bir kanıt olmaksızın Rousseff'in görevden alınmasının egemen iradeye saygısızlık olduğunu açıkladı.

Venezuela Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da Brezilya'daki Venezuela büyükelçisinin geri çağrıldığı, Brezilya ile siyasi ve diplomatik ilişkilerin dondurulduğu belirtildi.

Açıklamada, "Brezilyalı milletvekillerin, vatan hainliğine imza attığı ve ülkede bu göreve getirilmiş en dürüst devlet başkanını hedef aldığı" ifadesi kullanıldı.

TEMER GÖREVİ DEVRALDI

Ülkede Rousseff'in görevden azledilmesinin ardından yerine Devlet Başkanı Yardımcısı Michel Temer geçti. Temer, görevine yemin ederek başladı.

Temer, yemin töreninde yaptığı konuşmada, hükümet için beklentilerin bugünden sonra daha yüksek olduğuna dikkati çekerek, daha önce söyledikleri gibi Brezilya'yı rayına oturtmayı umduğunu söyledi.

"Darbe" iddialarını reddeden Temer, Rousseff'e hitaben "Darbeci sensin. Anayasayı ihlal eden sensin" ifadesini kullandı.

İspanya, Japonya, İtalya ve Suudi Arabistan'tan liderlerle daha önce talep edilen ikili toplantılara değinen Temer, G20 Zirvesi'ne katılmak için hafta sonu Çin'e gitmeyi planladığını aktardı. Temer, "Dünyaya siyasi ve yasal istikrarımızın var olduğunu göstermek için seyahat ediyoruz. Ülkede umudun olduğunu göstermek zorundayız" dedi.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler'den (BM) yapılan açıklamada, Temer'e görevinde başarı temennisinde bulunuldu ve Rousseff'e BM'ye desteğinden dolayı teşekkür edildi.

Rousseff ise azil kararının ardından destekçilerine yönelik yaptığı konuşmada, veda etmeyeceğini ve geri dönerek "darbeyle kurulan hükümete karşı" mücadelesini sürdüreceğini söylemişti. Rousseff, "Bizi yendiklerini düşünüyorlar ancak yanılıyorlar. Biliyorum ki herkes mücadele edecek. Onlara daha sert karşı koyulacak" diye konuşmuştu.

Görevi kötüye kullandığı iddiasıyla hakkında yürütülen azil davasında Senato, dün, 20'ye karşı 61 oyla Rousseff'in tamamen görevden alınması yönünde karar vermişti.

Haberin Devamı

Temer, Rousseff'in yerine görev süresinin biteceği tarih 1 Ocak 2019'a kadar görev yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!