Vedat Milor'dan büyük övgü: Keşke böyle 10 tane olsa

Hürriyet Cumartesi yazarı Vedat Milor, bu haftaki köşesinde İstanbul'un Balat semtinde bulunan Sahil Restoran'ı yazdı. Mekânın yemeklerinin lezzetini ve kalitesini öven Milor, "Keşke İstanbul'da Sahil gibi 10 lokanta olsa" yazdı. Milor'un değerlendirmesi de 5 üzerinden 4,5 yıldız oldu.

Hürriyet Haber
16 Haziran 2017 - 12:29:00

İki hafta önce yazdığım Hünkar lokantasında yanımızdaki masada iki bey acele etmeden, güzel bir şekilde yemek yiyorlar. İkisi de lokantanın müdavimi. Biraz laflayınca benzer yemekleri çok sevdiğimizi görüyorum. Biri bana soruyor: “Balat Sahil Restoran’ı biliyor musunuz?” Evet. “Orada pastırmalı hodan yediniz mi? Bayılırsınız.” Hayır, lokantayı biliyorum ama onu denemedim...

İki akşam sonra bir grup Balat’tayız. Burası daha önce benim çekim de yaptığım bir mekân. Meze ve balık ağırlıklı.

Vedat Milordan büyük övgü: Keşke böyle 10 tane olsa
Sahil, Mürselpaşa Caddesi’nde. (0212) 525 61 85

Dört katlı bir mekân burası. Her katı lokanta olarak kullanılıyor mu, bilmiyorum. Biz giriş katında oturuyoruz ve hıncahınç dolu. Giriş katında oturmanın bir avantajı tezgâha yakın olmak ve mezeleri görmek. Dezavantajı da aynen bu çünkü her şey çok taze ve iyi görünüyor.

Bu lokantayı benzeri mezecilerden ayıran birkaç özellik var. Öncelikle mezeler dışarıdan tedarik edilmiyor. Kendileri hazırlıyor. Sonra her şey taze. Daha da önemlisi leziz. En önemlisi de kendine özgü, şahsiyeti olan bir yer burası.

Bizde, yaşamın diğer alanlarında olduğu gibi, lokantacılık alanında da taklitçilik genel kural. İstisnalar az.

İyi mi, kötü mü?

Sahil, bu parmakla sayılacak kadar az olan istisnalardan. Bana göre en ilginç olanı mutfağın başındaki Cemal Bey ve oğlunun hiçbir gastronomi eğitimi olmaması ve amatör bir ruhla kendi damaklarına uygun yemek pişirmeleri.

Eğer aşçılar doğuştan kabiliyetli ve damak zevkleri gelişmişse bence çok iyi. Çünkü belirli kalıpların dışına çıkıp amatör bir ruhu kaybetmemek bu şekilde mümkün.

Vedat Milordan büyük övgü: Keşke böyle 10 tane olsa

Aşçılar Kastamonulu olunca mantar sevmemeleri mümkün mü? Burada her zaman güzel mantar mezeleri bulunuyor. Bu da lokantanın ayırt edici bir özelliği. Tedarik zincirlerinin daha çok organik ve yöresel pazarlar olması da başka bir özelliği.

Tüm bu faktörler bir araya gelince ortaya hem üst düzey, hem değişik, hem de mevsimsel bir mutfak çıkıyor. Kısacası farklı zamanlarda farklı yemekler bulmak mümkün. Müdavimi olunacak bir mekân burası.

Son ziyaretimde de, en az bir sene öncesi kadar memnun kalıyoruz. Aynı zamanda şanslıyız çünkü senenin son kalkanlarından birini buluyoruz.
Harika hazırlıyorlar. Adı buğulama. Ama çok farklı bildiğiniz buğulamadan çünkü bizde buğulama fazla haşlanmış, yavan, kültürmantarlı balık demek. Buradaysa fırında zeytinyağıyla ağır ağır pişen ve terbiye edilmiş balık demek. Balık sulu ve jelatinli. Suyunu ekmek banarak yediğinizde o jelatini de hissediyorsunuz. Kullanılan kalkanın Sinop kalkanı olduğunu da belirteyim.

Olağanüstü olan ve kalitesi hiç değişmeyen bir yemek daha var: Sinop usulü yaprakciğer. Yumuşak, kokusuz, lezzetli. ‘En iyi’ deyimini sevmiyorum ama İstanbul’da bir yabancı arkadaşıma tek bir yaprakciğer denetsem Sahil Restoran’ı seçerim.

Bunlar dışında her zaman bulduğum bir meze soğan dolma. Ben çok seviyorum.

Vedat Milordan büyük övgü: Keşke böyle 10 tane olsa

Ama “Son ziyaretinden tek bir meze seç” derseniz, “Marine izmarit” derim. Bu çok lezzetli ‘halk balığını’ bulmak artık zorlaştı. Nedense hiçbir lokantada karşıma çıkmıyor. Sahil, son derece taze izmarit bulduğu için çiğ olarak marine etmek en iyisi. Balığın lezzetine böyle varılıyor. Öte yandan denediğimiz izmarit balık pilaki de gayet iyi. Ama benim tercihim ilki.

İzmariti o kadar sevdim ki bir de asmayaprağına sarılı olarak denedik ve hepimiz çok sevdik.

Ya başka mezeler?

Lakerda benim tam sevdiğim gibi. Torik. Tuzlu değil ama tuzsuz olsun diye buz kullanıp tüm lezzetini cımbızla almamışlar. Balık dışı mezelerin de hepsi taze ve lezzetli. İstanbul’da Ege düzeyi fava bulmak zor. Burada bayağı iyi. Soğan lezzet vermiş. Soğanı çok beğendim ve nereden olduğunu sordum. “Kara melize soğan” diye not aldım.

Çeşme usulü enginar dolmaya da özen gösterilmiş. Ama daha da çok sevdiğim fırında taze fasulye. İyi ayıklanmış ve çok pişirilip dokusu bozulmamış. Bu tip ev yemeklerini özlüyorum.

Gittiğim gün mantarın tazesi yoktu. Kanlıca mantar turşuyu denemek fena fikir değil.

Ama eğer rast gelirseniz ‘olmazsa olmaz’ pastırmalı hodan. Hodanotu çok lezzetli. O da kıvamında pişirilmiş ve pastırma çok yakışmış.

Tatlı olarak ise önümüze birden çok tatlı geldi ama ben bir tek Kastamonu usulü kabak tatlısını denedim ve başarılı buldum.

Vedat Milordan büyük övgü: Keşke böyle 10 tane olsa

Keşke İstanbul’da Sahil gibi kişiliği olan, iyi anlamda iddiasız ve malzeme seçimine bu kadar özen gösteren ve trend izleyeceği yerde bildiğinin en iyisini yapan 10 lokanta olsa.

Başka bir deyişle keşke bu tip lokantalar trend olsa!

Son Güncelleme : 16 Haziran 2017 - 14:53:34


    EN ÇOK OKUNANLAR

      Koç Burcu
      21 Mart - 20 Nisan

      Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

      Boğa Burcu
      21 Nisan - 20 Mayıs

      Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

      İkizler Burcu
      21 Mayıs - 20 Haziran

      Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

      Yengeç Burcu
      21 Haziran - 22 Temmuz

      Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

      Aslan Burcu
      23 Temmuz - 23 Ağustos

      Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

      Başak Burcu
      24 Ağustos - 23 Eylül

      Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

      Terazi Burcu
      24 Eylül - 23 Ekim

      Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

      Akrep Burcu
      24 Ekim - 22 Kasım

      Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

      Yay Burcu
      23 Kasım - 21 Aralık

      Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

      Oğlak Burcu
      22 Aralık - 20 Ocak

      Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

      Kova Burcu
      21 Ocak - 18 Şubat

      Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

      Balık Burcu
      19 Şubat - 20 Mart

      Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün