Ve mahkeme açıkladı: Bosna Kasabı Radovan Karadzic Srebrenica'da soykırım suçu işledi

Güncelleme Tarihi:

Ve mahkeme açıkladı: Bosna Kasabı Radovan Karadzic Srebrenicada soykırım suçu işledi
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2016 15:49

Hollanda Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic ile ilgili kararını açıkladı. Yargıçlar, Karadzic'in 8 bin Müslüman'ın katledildiği Srebrenica'da soykırım suçu işlediği yönünde karar vererek, Sırp lideri 40 yıl hapse mahkûm etti. Karadzic, 'insanlığa karşı suç'tan da hüküm giydi. Kararın açıklanmasının ardından BM savcısı, "Adalet yerini buldu" yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Karadzic, kendisine yöneltilen 11 suçlamanın 10'undan suçlu bulundu.

Mahkeme tarafından cezalandırılan en kıdemli siyasetçi olan Karadzic, Bosna Hersek'teki başka kasabalarda soykırım yaptığı iddiasından ise beraat etti.

Haberin Devamı

O-gon Kwon başkanlığındaki mahkeme, binlerce kişinin hayatını kaybettiği Saraybosna kuşatması sırasında yaşanan cinayetler ve sivillere yönelik saldırılarda Karadzic'in cezai sorumluluğu olduğuna hükmetti. 


'Bosna Kasabı' olarak anılan Karadzic, 1992-1998 yılları arasında 100 bin kişinin hayatına mâl olan, 4 milyon Bosnalının evsiz kalmasına yol açan savaştaki rolü nedeniyle savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım ile suçlanıyordu.

70 yaşındaki Karadzic, savaştan sonra 13 yıl kaçmış, sonunda 2008 yılında Belgrad'da yakalanmış ve yargı önüne çıkarılmıştı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'ndeki bu dava, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana işlenen en ciddi savaş suçu davalarından biri. 

SREBRENİTSA'NIN BAŞ SORUMLUSU

Lahey'deki duruşmalar boyunca Bosna Savaşı'nda şiddetin durması için mücadele verdiğini iddia eden Karadzic, "Hangi dinden ya da etnik kökenden olursa olsun, herkesin refahı için çalıştım. Yaptıklarım mahkeme salonlarında yargılanmamalı. Aksine takdir edilmeli" diyordu.

Haberin Devamı

Karadzic, Srebrenitsa Katliamı konusundaysa suçu Sırp ordusunun emirleri dinlemeyen birliklerine atarak "Bazı ölümler yaşandı" demişti.

Temmuz 1995'teki katliamda 8 bini aşkın Boşnak erkek ve çocuk, Sırp güçleri tarafından öldürülmüşlerdi.

Ve mahkeme açıkladı: Bosna Kasabı Radovan Karadzic Srebrenicada soykırım suçu işledi

Srebrenica'daki Bosnalılar mahkemeyi gözyaşları içinde takip etti.

Ve mahkeme açıkladı: Bosna Kasabı Radovan Karadzic Srebrenicada soykırım suçu işledi

TEMYİZE GİDECEK

Karadzic'in avukatı, müvekkilinin bu kararı temyize götüreceğini açıkladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!