Ve Çinli gidiyor

Ayşe ÖZEK KARASU
Haberin Devamı

Geleceğin bilgisayar kumandalı evleri soyut bir vizyon olmaktan çıkıyor. Enformasyon teknolojilerindeki devrim sayesinde ev otomasyon sistemleri artık somut bir konsepte dönüşüyor. Siemens, ‘‘akıllı vizyonla’’ gerçekleşecek ev otomasyon sistemini tanıttı bile.

Hani Siemens ev aletlerinin reklamlarındaki Çinli var ya; o çok yakında gidecek işte. Çünkü bugünün akıllı binalarını yöneten teknolojiler öngörülebilir bir gelecekte akıllı evleri çekip çeviren yeni icatlara dönüşecek. Güvenlikten, çocuk ve hasta bakımına, her türlü elektronik aletin tek merkezden kumandasına kadar bütün ev otomasyona bağlanacak.

Geçtiğimiz hafta Siemens, Frankfurt'ta düzenlediği ‘‘Endüstride Enformasyon Teknolojileri Devrimi’’ panelinde sadece bugün kullanılan devrim niteliğindeki teknolojileri tanıtmakla kalmayıp geleceğe dönük vizyonları da yansıttı. Endüstrideki otomasyondan, elektrik sistemlerinin akıllı hale gelmesinden zerrece anlamadığım için, fütüristik vizyonlar daha çok ilgimi çekti.

Endüstri alanındaki bilgi teknolojisi devrimi henüz yeni başladığından önümüzdeki dönemlerde çok kanlı çarpışmalar meydana gelecek. Devrim sonrasında yeni teknoloji ve icatların ortaya çıkarılması için dev şirketler kıyasıya kapışacak. Yeni oyun kuralları gelişecek, yeni fırsatları değerlendirenler yaşayacak, diğerleri silinecek. Bu savaş ortamından doğacak yeni teknolojiler de gelecek yüzyılda yaşam tarzımızı değiştirecek. Hayatımıza girecek yeni icatlarla birlikte gerçek ve sanal dünya birbiri içinde eriyecek.

İşte bu savaşların verileceği alanlardan birini de ev otomasyon sistemleri oluşturacak. İnsan yüzünü ve nesneleri tanıyan akıllı vizyon sistemi ev içinde ve dışında güvenliği sağlayacak. Bu sistem sadece tanım koymakla kalmayıp hareketleri yorumlayabilecek. Ani hareket ve sesler tespit edilecek. Örneğin ev içinde merdivende meydana gelen kaza, ani bir düşme hareketi ve ses sayesinde olağandışı bir gelişme olarak kaydedilip alarm verilecek. Bu sistem çocuk ve yaşlıların bakımında da kullanılacak.

Otomatik aydınlatma ve insanın vücut ısısını evin içinde takip ederek yapılacak ısı ayarlamaları da sistemin bir parçasını oluşturacak.

Yakın gelecekte evler, insanların eğitim, iletişim ve eğlence ihtiyaçlarını maksimum düzeyde karşılayan ‘‘info-mekanlar’’ haline gelecek. Birey, dünyanın neresine giderse gitsin, doktoruyla bağlantı da dahil olmak üzere, evindeki şebekeyle sürekli iletişim halinde olacak.

Siemens'in ortaya koyduğu konsepte göre insanoğlu şu anda ‘‘Enformasyon Çağı’’nın ‘‘malumat’’ aşamasında bulunuyor. Bu aşamayı önce ‘‘bilgi’’, sonra ‘‘bilgeliğin’’ takip etmesi gerekiyor. Daha sonraki aşama ise büyük ihtimalle ‘‘genetik ve biyoteknoloji’’ olacak. Güvenlikten çevre korumaya, enerjiden sağlığa karar birçok alanda DNA temelinde yaratılacak yeni teknolojilerin akıllı evlere de yansımaları olacak.

Günün birinde insan sağlığıyla ilgili bütün teşhis ve bakım süreçleri akıllı evlerin becerilerinden biri haline gelecek.

Yazarın Tüm Yazıları