Vay ata sporum

BİRKAÇ gündür Olimpiyat Oyunları’nda yaşadığımız keyifli ve spor dolu dakikalar serbest güreşlerin başlamasıyla yerini yine kabusa bıraktı bizler için... Doğrusu, birisi bana Ata sporumuz güreşte bu kadar rezil olacağımızı söylese, inanmazdım. Ama dün Türk güreşi adına gerçekten üzüldüm. Üzüldüğüm kadar da utandım.

Dün mindere çıkan iki güreşçimizden biri olan Tevfik Odabaşı için, bu sporu yakından izleyenler tecrübeli ve madalyaya yakın yorumunu yapıyorlardı. Makedon rakibi karşısında ilk periyodu görünce bu yoruma bende inandım. Ancak, ilk periyodu 7-0 önde bitiren Odabaşı, ondan sonra anlaşılmaz bir şekilde durdu. Sıradan rakibine oyun bile yapamayarak diğer iki periyodu kaybedip ilk turda olimpiyata veda etti.

Belli ki o da, hazırlanmamış. Fizik olarak güçsüz. Son iki periyotta yerden kalkamaması bu fizik güçsüzlüğünün ve çalışmamanın en açık göstergesi. Diğer güreşçimiz Sezar Akgül’ü, buraya niye getirdiler bilmiyorum. Japon rakibi karşısına çıkarken korkudan suratı bembeyazdı. Titreye titreye çıktığı minderden ezilerek ayrılması da elbette kaçınılmazdı. Böylesine kafa, yürek ve fizik olarak hazır olmayan güreşçilerle buraya gelmek kimin kararı bilemiyorum ama bu kararı alanlar Ata Sporu adına hesap vermek zorundadırlar.

Kızlar sevindirdi

Söz güreşten açılmışken FILA’nın kurallar ile oynaya oynaya güreşi iyice sıkıcı hale getirdiğini söyleyelim. Örnek olarak bir güreşçi, ilk periyotta süper oyunlar yapıp rakibine pas yapıyor. Daha sonra güreşmeyi değil savunmayı seçen rakibi, ikinci periyodu puansız berabere bitirip, bir de kurayı kazanırsa durumu eşitliyor. Aynı durum, son periyot içinde geçerli. Bu hiç adil bir durum değil.

Öncelikle maçın sonucu sahada belirlenmeli. Daha farklı kazanılan bir periyodun bir değeri olmalı. En önemlisi de kura, maç sonucunu belirlememeli. Sanırım, FILA bu kuralları son bir kez daha gözden geçirmeli. Yoksa güreş artık iyice çekilmez bir hal alır.

Dün sabah minderde yaşadığımız bu sıkıntılardan sonra akşam, atletizmde keyfimiz biraz olsun yerine geldi. 5000 metre elemelerinde piste çıkan iki sporcumuz Alemitu Bekele ile Elvan Abeylegesse serilerinde kendilerini fazlaca sıkmadan kontrollü koşarak finale kalmayı başardılar. Olimpiyat Tarihi’nde ilk kez bir finali iki atlet ile birlikte koşacağız. Haydi kızlar... Bari yüzümüzü sizler güldürün...
Yazarın Tüm Yazıları