Vatikan, "Türkiye doğu ile batı arasında köprü"

Güncelleme Tarihi:

Vatikan, Türkiye doğu ile batı arasında köprü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2006 22:29

Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Tarcisio Bertone, Türkiye'nin Avrupa için Batı ile Doğu arasındaki köprü olduğunu söyleyerek, Türkiye'yi Avrupa dışında bırakmamak gerektiğine işaret etti.

Kardinal Bertone, Ocak ayında yayımlanacak La Documentation Catholique dergisine verdiği demeçte, Türkiye'yi Avrupa dışında bırakmanın, ayrıca ülkede köktendinci hareketin güçlenmesi riskini doğuracağına dikkat çekti.

Monsenyör Bertone, Papa 16. Benediktus'un Türkiye'ye son ziyareti sırasında Ankara'nın AB üyeliğine desteği konusundaki bir soruya da, Papa'nın ve Vatikan'ın Türkiye'nin AB'ye girişi konusunda destek olmak veya veto etmek için özel bir gücü bulunmadığını anımsatarak yanıt verdi. Bertone, şunları kaydetti:
“Ancak, Türkiye'siz Avrupa, Batı ile Doğu arasındaki bu köprüden yararlanamayacaktır. Türkiye uzun zamandır Avrupa'nın ortağıdır. Bugün Türkiye laik bir sisteme ve daha fazla demokrasiye yönelen bir rejime sahip. Demokrasiyi güçlendirmek için Türkiye'ye yardım etmek Avrupa'nın çıkarınadır.

Avrupa ile bütünleşmek, ilk aşamada tarihi olarak şu anda avro bölgesinde olan Avrupalı ülkeler, ardından da daha uzak ülkeler kabul edilerek gerçekleştirilebilir.”

Bertone, 16. Benediktus'un Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek ”büyük bir siyasi sağduyu gösterdiğini”, bu temasın çok olumlu ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişinde Türkler tarafından kullanılabilecek iyi kartvizit olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!