Vatandaş köprüye ortak olabilecek

Güncelleme Tarihi:

Vatandaş köprüye ortak olabilecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2017 21:35

Vatandaşı metrekareyle ev sahibi yapacak gayrimenkul sertifikası düzenlemesinin kapsamı genişliyor. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, düzenlemeye köprüler gibi büyük altyapı projelerinin de eklenebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Nurettin Canikli, gayrimenkul sertifikası düzenlemesine köprüler gibi büyük altyapı projelerin de eklenebileceğini, düzenlemeye kira getirili projelerin de monte edilebileceğini söyledi. Gayrimenkul sektöründe finansman çeşitlendirmesi ve küçük yatırımcıların gayrimenkule yatırım yapabilmesini amaçlayan gayrimenkul sertifikası düzenlemesinde, ilk ihracın TOKİ-Makro İnşaat ortaklığındaki konut projesine yönelik gerçekleştirileceği ve ihraçta toplam hasılatın 143.2 milyon lira olarak öngörüldüğü açıklanmıştı. Sistem, küçük yatırımcının da gayrimenkul projelerinde metrekare bazlı yatırım yapabilmesini düzenliyor.

İLAVE MODEL

Canikli, Reuters’a verdiği söyleşide gayrimenkul sertifikası düzenlemesinin zamanla başka projeler için de genişletilebileceğini şu sözlerle anlattı: “Düzenleme değer kazanacak bütün projeler için geçerli. Teorik olarak köprüler bile dahil edilebilir. Ancak ilave bazı detaylandırmalar ve modellemeler yapılması gerekiyor. Mesela mülkiyetin kamuya geçmemesi gerekiyor. Belki kira getirisi üzerine kurulu bir model de (gayrimenkul sertifikası düzenlemesine) ilave edilebilir.” Düzenlemenin detaylarını da anlatan Canikli, “Küçük yatırımcıların metrekare bazlı aldığı konutlar haczedilemiyor, rehnedilemiyor. Sertifika satın alanların ödemeleri müteahhide hak ediş gibi aktarılıyor. İnsanlar isterlerse konutu ellerindeki sertifikalarla sonradan satın alabiliyor” diye konuştu. “Proje yatırımcı için risk içermiyor” diyen Canikli, “Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yetki verecek ve bu projelere girecek şirketlerin mali yapılarına bakacak. Sistem bankacılık sektöründeki riskleri de azaltacak” ifadesini kullandı. 

BAKMADAN GEÇME!