Varşova’da büyük imza

Güncelleme Tarihi:

Varşova’da büyük imza
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2016 10:51

TÜRKİYE’nin Batı’ya açılan kapısı İzmir, Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ege İhracatçılar Birliği işbirliği ile Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) organizasyonuyla 150 kişilik ticaret heyetiyle Polonya’nın başkenti Varşova’ya ekonomi çıkarması yaptı.

Haberin Devamı

Heyette sanayicilerin yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da yer aldı. ‘İş Forumu’ ile ticaret heyeti görüşmeleri ve firma ziyaretleri gerçekleşti. EBSO, Polonya Ticaret Odası’yla iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini artırmak amacıyla protokol imzaladı.

Varşova’da büyük imza

 

10 YILDA 14 KAT ARTTI

Dünyanın 18’inci, Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisi haline gelen Türkiye için darbe girişimi sonrasında yanlış algıların oluştuğunda dikkat çeken EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, “Oysa, hükümetimizin aldığı ekonomik önlemler sonucunda tüm dünya gördü ki, Türkiye ekonomisi dinamikliğini koruyor. Polonya Hükümeti’nin bugüne kadar olumlu yaklaşımlarıyla son 10 yılda iki ülke arasındaki ticaret hacmi 14 katına çıktı. Ekonomi Bakanlığı’nca İzmir’in ihracat stratejileri açısından Polonya’yla eşleştirildi. İzmir-Varşova hattında ticari işbirliklerini geliştirmek, İzmir’i sizlere tanıtmak, İzmirli sanayicilerimize de Varşova’yı tanıtmak amacıyla buradayız” dedi.

Haberin Devamı

NEREDE RIZA ORADA GÜÇ

Sadece 2.5 saatlik uçuş mesafesinde ortak bir geçmiş, mizaç ve sektörel yapı avantajı içinde ilişkileri daha da güçlendirmek gerektiğine inandıkları için Polonya’yı seçtiklerini ifade eden Yorgancılar, “Devletin dışında bizlerin de yapacağımız işbirlikleriyle bundan sonraki süreçte birbirimizin eksiklerini tamamlayıp, ortak taraflarımıza daha sıkı sarılmak için buradayız. İlişkilerimizin daha da artması için karşılıklı uçuşların artırılması da önemli. İzmir’den uçuş olmadığı için özel uçak tutarak geldik. O yüzden lobi faaliyetlerimizi karşılıklı yapmamız gerekiyor. Vize olayı ise maalesef Türkiye-AB ortaklık ilişkisine aykırı. O nedenledir ki, sizin ifadenizle, ‘Nerede rıza, orada güç’ diyoruz ve gelin birlikte ülkelerimizin geleceği için rıza gösterelim” diye konuştu.

 

 

Haberin Devamı

AVRUPA’YA DARBE SİTEMİ

Darbe girişiminin ardından AB ülkelerinden beklenen desteği göremediklerini de vurgulayan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, “Batı’dan, Avrupa ülkelerinden daha erken ve daha güçlü destek beklerdik. Bugün Türkiye, 15 Temmuz öncesinden çok daha güçlü şekilde yoluna devam ediyor. Bunu da siyasilerden sivil toplum kuruluşlarına, halkına kadar nasıl kenetlendiğini, tek yürek olduğunu o gecenin sabahında tüm dünyaya gösterdik. Türkiye bugün hiçbir ülkenin kolay kolay aşamayacağı sorunları çok kısa bir sürede aşabildiyse siyasi iradenin gücü, ekonomik altyapısının sağlamlığı ve milletimizin vatan aşkı bunda ana etken oldu” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

ARTIK YATIRIMLA BÜYÜYELİM

POLONYA Ticaret Odası Başkanı Andrej Arendarski ise iki ülke arasındaki 602 yıllık ortak geçmişe vurgu yaparak, “İzmirli işadamlarıyla bir arada olmaktan son derece mutluyuz. Meclisimizde de ticari strateji planları hazırlanıyor. Böylece gerek Türkiye, gerek diğer ülkelerle çok daha etkin işbirliği oluşacak. Hem EBSO’ya, hem de TOBB’a güvenebileceğimiz gibi sizler de bize güvenebilirsiniz. Dostluk her iki ülke için de en üst seviye. Doğal olarak hem Türkiye’nin, hem Polonya’nın gelişmesine katkı sağlamış olacağız. Şimdiye kadar iki ülke ilişkileri ticarete dayalı büyüdü. Artık yatırımla büyüme zamanı” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Varşova’da büyük imza

EN BÜYÜK PAY EGE'YE

EKONOMİ Bakanlığı Başdanışmanı Adnan Yıldırım da hükümetin Polonya ile ilişkilere son derece büyük önem verdiğine dikkat çekti. Teşvik sistemleri hakkında da bilgi veren Yıldırım, “Teşvikler, finansal destekler, ulaşım, enerji ve altyapı kapsamında 250 milyar dolar altyapı projelerine yatırılacak. Bunların önemli bir bölümü Ege için harcanacak” bilgisini verdi.

 

YATIRIM KARŞILIĞINI FAZLASIYLA ALIRSINIZ

BAŞKAN Aziz Kocaoğlu, İzmir’in, Anadolu’nun özellikle son 400 yıldır Batı’ya en açık ve en fazla ilişki halinde bulunan kenti olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Bu çerçevede İzmir’i, ‘Türkiye’deki Batı’ veya ‘Türkiye’deki Avrupa’ olarak tanımlamak yanlış olmaz. İzmir hangi yatırım yapılırsa yapılsın karşılığının fazlasıyla alınabileceği bir kent. İnovatif yatırımcılara sahip sanayi sektörü, nitelikli insan gücü, zengin tarımsal ürün deseni, turizmdeki çeşitliliği ve kaliteli tedavisağlık tesisleriyle benzersiz yerel dinamiklere sahip. Yakın gelecekte iyi bir partner olacağına inandığımız İzmirli sanayici ve işadamları ise ayakları yere basan, mütevazı ve sıcak insanlardır. Gerçekçidirler. Hiçbir zaman olmayacak hedeflerin peşinde koşmazlar. Dürüsttürler. O nedenledir ki İzmir, vergi artış oranında Türkiye’de lider kent oldu. Kentimizde yapmayı düşündüğünüz her türlü yatırım için İzmir’in yerel yönetimi olarak elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!