Varlık Fonu’nun alt fonları Meclis’te

Güncelleme Tarihi:

Varlık Fonu’nun alt fonları Meclis’te
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2017 22:55

TÜRKİYE Varlık Fonu (TVF) kapsamında, Piyasa İstikrar ve Denge Fonu, KOBİ Finansman Fonu, Lisans ve İmtiyaz Fonu, Maden Alt Fonu isimleriyle yeni kurulan 4 alt fon TBMM gündemine taşındı. CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, söz konusu alt fonların döviz ve sermaye piyasalarına şu ana kadar bir müdahale yapıp yapmadığını sordu.

Haberin Devamı

Böke, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması için verdiği soru önergesinde, özellikle KGF (Kredi Garanti Fonu) kredileri ile bankacılık sektörü kredi/mevduat oranındaki erozyonun iyice arttığını ve oranın yüzde 145’lere ulaştığını belirterek, bu sorun nedeniyle bankaların tıkandığı ve menkul kıymetleştirme yoluyla bilanço rahatlatmaya gideceği yönünde haberler çıktığını vurguladı. Bu kapsamda Böke, “TVF’ya ait alt fonların Ticaret Sicil Gazetesi’nde de yayınlanan kuruluş amaçları da göz önüne alındığında, bankaların çıkaracağı bu menkul kıymetlerin, TVF alt fonları yoluyla satın alınması mı planlanıyor? Kısa süre öncesine kadar söz konusu kağıtların, TCMB tarafından alınması yönündeki plandan, gelen tepkiler nedeniyle vazgeçildiği ancak bu kez de TVF alt fonlarının devreye sokulmasına ilişkin hazırlık olduğu doğru mudur?” sorularını yöneltti.

Haberin Devamı

Kurulan alt fonların portföylerinde şu ana kadar bulunan varlıkların dökümünü soran Böke, “Kurulan alt fonlarla fonksiyonel kılınan Türkiye Varlık Fonu, hazineye rakip olacak ikinci bir borçlanma otoritesi gibi mi çalışacaktır? Söz konusu fonların, Hazine’ye paralel bir borçlanma otoritesi, Merkez Bankası’na paralel bir para piyasalarına müdahale aracı teşkil ettiği düşünüldüğünde, her türlü kamusal denetimden azade olan Türkiye Varlık Fonu’nun bir tür ‘paralel ekonomi’ oluşturma aracı olduğu söylenebilir mi?” diye sordu. Böke, Türkiye Varlık Fonu’nun şu ana kadar topladığı veya toplamayı planladığı kaynak içinde Katar menşeinin miktarı ve oranının yanısıra, “Katar’ın merkezinde olduğu uluslararası kriz dikkate alındığında TVF ve TVF’nin uhdesine verilen kamu malları bakımından ne gibi riskler söz konusu olacaktır?” sorularının da cevaplanmasını istedi.

BAKMADAN GEÇME!