Varis muayenesi neden ayakta yapılmalıdır?

Güncelleme Tarihi:

Varis muayenesi neden ayakta yapılmalıdır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2016 15:18

Varis muayenesinin ayakta yapılması gerektiğini söyleyen Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler, ayakta yapılmayan varis muayenesinin hatalı sonuçlar verebileceğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Varis, bacaklardaki kirli kanı toplayan toplardamarların genişlemesi, bu damarlarda bulunan kapakçıkların artık iş göremez hale gelmesidir. Bu rahatsızlık, yüksek oranda genetik, düşük oranda çevresel etkenlere bağlıdır. Toplardamarlar yapısı itibariyle kas dokusu daha ince damarlardır. Bu damarların çapları yatarken, otururken, ayakta farklı olmaktadır. En geniş çap, ayakta dururken yerçekimine karşı duran bacakta elde edilir. Dolayısıyla hastanın Doppler Ultrason ile incelenmesi sırasında incelemenin ayakta yapılması, böylece damarın en geniş çapının alınması önemlidir.

Varis muayenesi neden ayakta yapılmalıdır

Ayrıca bacaklardaki toplardamarların incelenmesi sırasında toplardamardaki geri akım-halk arasındaki tabirle kaçak- da değerlendirilir.  Bu değerlendirmenin optimum koşullarda yapılabilmesi için hastanın ayakta olması gereklidir. Böylece hastanın toplardamarlarının yerçekimine karşı nasıl tepki verdiği, geri akımın doğru derecelendirilmesi mümkün olur. Ayakta yapılmayan Bilateral Venöz Doppler US incelemede yanlış negatif sonuçlar elde edilebilir. Hastalıklı damar-sağlıklı damar optimum şartlarda ayırt edilemeyebilir. Hele bir de hasta Valsalva manevrası yapamıyorsa, yani ıkınamıyorsa geri akım olan damar normal bile görünebilir.

Haberin Devamı

Varis muayenesi neden ayakta yapılmalıdır

Varis, sonuçları ciddi olabilecek bir sağlık problemidir. Varisli damarların çapları, geri akımın derecesi tedavi açısından önemlidir. Bu incelemenin, konusunda uzman bir radyolog tarafından Ayakta Bilateral Venöz Doppler US ile yapılması; tedavi yönteminin belirlenmesi, tedavinin süresinin öngörülmesi için olmazsa olmaz işlemlerdir.

Varis muayenesi neden ayakta yapılmalıdır

 

Haberin Devamı

arpanetmedya.com Tarafından hazırlanmıştır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!