Van'da kanser tedavi ünitesi teknolojik cihazlarla donatıldı

Güncelleme Tarihi:

Vanda kanser tedavi ünitesi teknolojik cihazlarla donatıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2016 14:07

VAN (AA) - Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren kanser tedavi ünitesi son teknoloji cihazlarla donatıldı.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Uzm. Dr. Hüsem Hatipoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Van'a açık ihale yöntemiyle alanında dünyanın son teknolojik yapısına sahip "Linac" adı verilen radyoterapi cihazını içinde barındıran modern bir kanser tedavi ünitesi kazandırıldığını anımsattı.
Kanser tedavisinde bilgi birikiminin yanı sıra bu konudaki yüksek teknolojik cihazlara da sahip olabilmenin önemine değinen Hatipoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Halk arasında ışın ve şua tedavisi adı verilen radyoterapi; radyoaktif ışınlarla tedavi demektir. Kanserli hastalarda ameliyat ve kemoterapi (ilaç tedavisi) gibi bir tedavi yöntemidir. Lineer Akseleratör veya Lineer Hızlandırıcı diye adlandırılan ve kısaca Linac denilen bu cihaz kendi içinde elektrikten X-ışınları elde ederek çalışan bir cihazdır. Tüm kanser tedavilerinde etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan bir cihazdır. Linac cihazlarıyla tümöre iyileşmesini sağlayacak en yüksek dozu verirken etrafındaki normal dokuları daha iyi korumak mümkün olmaktadır."
Kanserin her yıl dünyada 14 milyon kişiyi etkilediği ve hastalık nedeniyle 8 milyon civarında ölümün görüldüğünü kaydeden Hatipoğlu'nun açıklamasında şöyle denildi:"Türkiye'de ise yılda 165 bin kadar kişiye kanser tanısı konulmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün görüşü, 2020 yılında her yıl yeni kanser tanısı konan hasta sayısının 17 milyona, 2050 yılında ise 24 milyona yükseleceği tahmin edilmektedir. Tütün ve ürünlerinin kullanımı dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli kanser nedenidir. Türkiye’de en sık rastlanan kanser türlerinden olan akciğer kanserlerinin yüzde 90’ından tütün sorumludur. Ayrıca, genetik faktörler, obezite, hareketsiz yaşam, stres ve alkol kullanımı kanser oluşumunu arttıran etkenlerdir."
Kanserde erken tanının çok önemli olduğu vurgulanan açıklamada, "Bunun için Sağlık Bakanlığınca önemli sayıda erken tanı merkezleri kurulmuş ve hastanelerimize temin edilen modern cihazlarla da tanının daha çabuk konulmasına yardımcı olunmaya çalışılmaktadır. Sağlık Bakanlığı olarak Van'a kurulumu yapılan ileri teknolojik yapıya sahip kanser tedavisi ünitesi ile bölgede ihtiyacı olan vatandaşlarımızın daha kolay ulaşabilmeleri sağlanacaktır" ifadesi yer aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!