Van kedisi de internette

Güncelleme Tarihi:

Van kedisi de internette
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

Soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Van kedisini tanımak için artık Van'a gitmeye ya da bu kediden edinmeye gerek kalmadı. Çünkü artık Van kedisi, internette tanıtılıyor. Kültür Bakanlığı'nın internet sitesindeki 'Van Kedisi'ne ilişkin bölümde, dünyada ve Türkiye'de büyük ilgi gören bu kediler hakkında ayrıntılı bilgiler yer alıyor.

Buna göre, Van yöresinde eskiden sıkça rastlanan ve hemen her evde bulunan Van kedisinin sayısı, günümüzde giderek azalıyor ve hızla melezleşiyor.

Halk arasında 'pişik' de denilen Van kedisinin, eskiden yaz aylarını dağlarda, kışı ise evde geçirdikleri söyleniyor. Günümüzde de kedilerden bazılarının yazı Erek Dağı sırtlarında avcılıkla geçirdiklerine ve kış aylarında eve döndüklerine rastlanıyor.

Halk tarafından, "yere sürünecek kadar uzun-beyaz ipeksi kürklü, uzun vücut yapılı, kaplan yürüyüşlü, tilki kuyruğuna benzeyen uzun ve kabarık kuyruklu, değişik göz renkli, zeki, çevik" olarak tarif edilen Van kedisinin, temizliği, cana yakınlığı, oyunu çok sevmesi, sahibine bağlı oluşu da başlıca özelliklerinden.

Haberin Devamı

Göz rengi

Van kedisinin en önemli özelliklerinden biri de gözlerinin rengi. Gözlerine göre bu kediler, 'her iki gözü mavi', 'her iki gözü kehribar (sarı renk ve tonları)' ve 'tek-göz (bir gözü mavi diğer gözü kehribar renkte)' olmak üzere üç gruba ayrılıyor.

Yeni doğan yavruların gözleri grimsi bir renkte olmakla birlikte, doğumdan 25 gün sonra renkler farklılaşmaya başlayıp, 40 gün sonra da göz renkleri netleşiyor.

Van kedilerinin yavrularının iki kulağı arasında bir veya iki siyah nokta bulunuyor. İki siyah nokta taşıyan yavruların çoğu 'tek-göz' oluyor. Ve bu siyah noktalar adeta tek-göz kedilerin mührü olarak tanımlanıyor. Bu noktalar ilerleyen zaman içinde siyah renkli kıllara dönüşüyor.

Kediler, yaşadıkları ev ve buna bağlı olarak yaşama alanları değiştirildiğinde, yeni yerini beğenmezse eski evine dönme çabası gösteriyorlar. Van kedileri, yeni yaşama alanlarına 20-30 gün içinde uyum sağlayabiliyor. Bu süre içinde çevreyi incelemekle beraber sahiplerine karşı ilgisizler.

Yüzmeyi seven kedi

Haberin Devamı

Van kedisi, kendi isteğiyle suda yüzmeyi ve suyla oynamayı seven tek kedi türü olarak biliniyor.

Avcılık özellikleri de üstün olan Van kedileri, ev içinde ve dışında fare, kertenkele, kuş, sinek ve küçük böcekleri avlayıp yerler. İnsanlarla birlikte aile ortamı içinde yaşamayı seven Van kedisi, eğer insanlarla ilişkisi yoksa ya da çok az ise vahşileşmeye başlıyor.

Sevilmekten çok hoşlanan, kendisine gösterilen sevgiye bağlılık ve sevgiyle karşılık veren Van kedileri, yemeğin, sütün sıcak olup olmadığını ön ayağıyla kontrol eder ve uygun sıcaklıktaysa yer. Van kedisinin kavun, karpuz ve bazı meyveleri yediği de gözlenmiş. Van kedisi, kürkü kalın olmasına rağmen soğuktan etkilenir ve titrer.

Eğitimi mümkün

Yapılan incelemeler sonucu, Van kedisinin eğitime çok iyi cevap verdiği ve kendisine öğretilenleri çok çabuk kavradığı gözlenmiş. Tuvalet ihtiyacı için konulan toprağın yerini hemen kavrayıp, bunun dışında başka bir yeri kullanmadıkları tespit edilmiş. Van kedisinin, yavruları 2-3 aylıkken isimlerini öğrendiği ancak bunun öğrenmeden çok tanıdığı bir ses tonuna bağlı algılama olduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı

Sevimli, cana yakın, zeki, çevik, sadık, güzel ve ilgi çekici görünümlü Van kedisinin neslinin azalmaması ve melezleşmesinin önlenmesi için, tüm hayvanseverlerin çaba göstermesi büyük önem taşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!