Van, Hakkari, Bitlis'te Cumhuriyet coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Van, Hakkari, Bitliste Cumhuriyet coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2016 12:34

Van, Hakkari, Bitlis'te Cumhuriyet coşkusu

Haberin Devamı

Behçet DALMAZ- Özcan ÇİRİŞ-Orhan AŞAN/VAN-HAKKARİ-BİTLİS, (DHA)- VAN, Hakkari ve Bitlis'te 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 93'üncü yıl dönümü törenlerle kutlandı. Bayram nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alınırken, tören alanına girmek isteyenler ise tek tek arandı.
Van Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan Valilik önünde düzenlenen tören, Van Valisi İbrahim Taşyapan, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Arif Çetin, DBP'li Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdulbasit Bildirici, halk ve öğrencilerin bayramını kutlamasıyla başladı. Tören, yoğun güvenlik önlemleri altında yapıldı. Saygı duruşu İstiklal Marşı'nın okunması ardından Vali Taşyapan konuşma yaptı. Vali Taşyapan, Cumhuriyetin kurucularını rahmet ve minnetle andıklarını 21'inci Yüzyıl'ın ilk çeyreğinde dünyanın yeni bir dönemin eşiğinde olduğunu söyledi. Vali Taşyapan, şöyle dedi:
"Sınırlarımızın hemen yanı başı, yakın ve kardeş coğrafyalarda yaşananları göz önüne aldığımızda devlet ve cumhuriyetimizin ne kadar kıymetli olduğunu açıkça görmekteyiz. Bütün bu olup bitenlerin arasında dimdik ayakta duran evsiz yurtsuz kalanlara kucak açan, onlara kol kanat geren, diplomatik girişimleri ile sorunların çözümünde farklı bakış açıları sunan, dünyanın büyük güçlerinin seyretmesine rağmen olağanüstü bir performansla bunu başaran bir Türkiye iyi ki var. Bugün Ortadoğu coğrafyası en sıkıntılı günlerini yaşamaktadır. Bu sıkıntıları aşabilmek için hem ekonomik, hem siyasi, hem sosyal ve hem de askeri açıdan güçlü olmak gerekmektedir. Bu vasıfları taşıyan ve bölgede bulunan nadir ülkelerden birisidir Türkiye Cumhuriyeti."
Bu durumun bölge üzerinde hesap yapanların çok hoşuna gitmediğini de söyleyen Vali Taşyapan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu oyunların bir sonucu olarak ülkemizde 15 Temmuz'da hain bir kalkışma tezgahlanarak sahneye konulmak istendi. Milletin diş ve tırnağından arttırdığı imkanlarla donattığı, Türk Silahlı Kuvvetleri içinde yuvalanan kökü dışarıda olan unsurlar, efendilerinin emri ile onları memnun etmek için harekete geçti. Milletin birlik ve beraberliğini temsil eden Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli duruşu ve milletin büyük bir ferasetle olaya el koyması ile bu hain ve çirkin hareket çok şükür akamete uğratılmıştır. Milletimiz, 1000 yıldır birlikte vatan yaptığımız bu topraklarda ortak ülkü ve hedeflerimiz doğrultusunda, modern-çağdaş bir demokrasi olma yolunda hızla ilerleyen Cumhuriyetimizi, her türlü küçük kişisel hesapları bir yana bırakarak, küçük farklılıkların değil, büyük medeniyet ideallerinin peşinden giderek muhafaza edeceğini bütün dünyaya haykırmış ve büyük güçlerin oyunlarını bozabileceğini tarihe ve tüm dünyaya ilan etmiştir."
Cumhuriyet bayramı kutlamaları daha sonra halk oyunları gösterisi ve ardından öğrencilerin tören geçidi yaptı. Tören geçişi sonrası asker 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez' sloganları atarak yürüyüş yaptı.
HAKKARİ'DE CUMHURİYET COŞKUSU
Hakkari'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programı Valilik önünde gerçekleştirildi. Törene, Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Yükeskova 3. Piyade Tümen Komutanı Tuğgeneral Metin Tokel, Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Emre Tayanç, Kayyum olarak atanan Hakkari Belediye Başkanı Cüneyt Epcim, Vali Yardımcıları M. Emin Taşçı, Hasan Ongu, Bekir Abacı, Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, Adalet ve Yargı Komisyonu Başkanı Yusuf Kaya, Hakkari İl Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz, Hakkari il Emniyet Müdürü S.Suvat Dilberoğlu, kurum amirleri ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak öğrenci ve törene katılan kurum müdürlerinin bayramını kutladı. Vali Toprak, yaptığı konuşmada şöyle dedi:
"29 Ekim 1923'te ilan edilen Cumhuriyetimizin 93'üncü kuruluş yıldönümünü büyük bir sevinç ve coşkuyla kutluyor, hep birlikte bu mutluluğu ilelebet yaşamayı yüce Allah'tan niyaz ediyorum. Milletimiz tarihin bir çok döneminde olduğu gibi kurtuluş savaşında da en zor şartlara ve imkansızlıklara rağmen hiç bir zaman umutsuzluğa kapılmamış, bağımsızlığından asla taviz vermemiş, neticede de inanç ve kararlılıkla sürdürdüğü bağımsızlık mücadelesini zaferle sonuçlandırmıştır."
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyet bayramı ile ilgili mesajı okundu. Öğrencilerin şiir okumasının ardından çeşitli spor dallarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Hakkari'deki Cumhuriyet bayramı kutlamaları folklor gösterisi ve tören geçidi ile son buldu.
BİTLİS'TE TÖREN SPOR SALONUNDA YAPILDI
Bitlis'te 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı İsmail Eren Spor Kompleksinde gerçekleştirildi. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşma Bitlis Valisi Ahmet Çınar tarafından yapıldı. Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla okullar arası düzenlenen çeşitli sportif yarışmalarda dereceye girenlerin ödülleri verildi. Günün anlam ve önemini belirten konuşma ve şiirlerin okunmasının ardından halk oyunları ekibinin gösterisiyle program sona erdi.

FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!