Van Depremi Dördüncü Yılında

Güncelleme Tarihi:

Van Depremi Dördüncü Yılında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2015 14:44

VAN'DA, 23 EKİM'DE MEYDANA GELEN 7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREMİN 4. YILDÖNÜMÜ NEDENİYLE ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ.

Van’da, 23 Ekim’de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin 4. yıldönümü nedeniyle anma programı düzenlendi.
AFAD İl Müdürlüğü tarafından Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO)’da düzenlenen anma programı, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve duaların okunmasıyla başladı. Van depreminde yapılan kurtarma çalışmalarıyla ilgili hazırlanan filmin ardından bir konuşma yapan Başbakan Eski Yardımcısı ve AK Parti Van Milletvekili Adayı Beşir Atalay, Van depreminde yürütülen çalışmaları anımsattı. Depremden 3.5 saat sonra dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve kabinenin büyük bir bölümünün Van’a geldiğini ifade eden Atalay, o günlerde yaşanan acıyı anlatmanın mümkün olmadığını söyledi. Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile AFAD binasının dışında tüm kamu kurumlarının hasar gördüğünü dile getiren Atalay, “Van depreminde milletin bütünleşmesi bize kalan en büyük duygu oldu. Ömrümde bir kaç kez milletin bu denli bütünleştiğini gördüm. Biri Sakarya depremi, o zaman devlet gidemedi millet gitti oraya. Van’da ise devlet ile millet el ele oldu. Vanlılara biz bunu çok anlatmak isteriz. Rabbim o birliği bütünlüğü bozmasın" dedi.
Vanlı depremzedeler yemek yemedikçe yemek yemediğini, onları rahat ettirmeden uyumadığını anlatan Atalay, "O sene kış çabuk geldi. 33 konteyner kenti kışın ortasında kurduk. 15 bin TIR, 30 bin konteyner taşıdı. Sonra evlere başladık. Burada sıfırın altında 15 derecede beton döktüler. O çabalarla bu konutlar bitti. Yıl dolduğunda teslim edilecek dendi ve yılı dolduğunda teslim ettik. Bunlar bu devletin, milletin başarılarıdır" ifadelerini kullandı.
Van depreminin ardından yeni bir sistem kurduklarını ve bu sistem sayesinde tek bir düğmeye basarak bütün kurumları harekete geçirebileceklerinin altını çizen Atalay, “Hangi bakanlık ve kurum, özel kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları olası bir afet durumunda ne yapacağını bilir. Artık ekstra bir organizasyona ihtiyaç kalmadı” şeklinde konuştu.
Van depreminde ucuz olmasına rağmen çadır bulamadıklarını vurgulayan Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eskiden Türkiye’nin çadır stoğu yoktu. Ama şu an Türkiye’de 27 lojistik merkezi kurduk. Bunların içinde o bölgenin nüfusuna, deprem riskine göre malzemeler gönderildi. Her bölgemizin hesapları yapıldı. Çadır, battaniye, ısıtma malzemesi, aydınlatma, acil kurtarma malzemesi hepsi stoklandı.”
Van Valisi İbrahim Taşyapan ise, Van depreminde yürüttüğü çalışmalarla göz dolduran AFAD’ın afetlerdeki çok başlılığı ortadan kaldıran bir kurum haline geldiğini ifade ederek, "Türkiye’de son yaşadığımız göç hadisesi de bir afettir ve bundan da yüzümüzün akıyla çıkıyoruz. Allah bu tür acıları bir daha yaşatmasın" diye konuştu.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay da, amaçlarının acıları tazelemek olmadığını belirterek “Bu tür acıları tekrar yaşamamak için nelerin yapılacağı ile ilgili tecrübeleri paylaşmak, geleceğe güvenle bakmak ve daha hazır olmamızı bir kez daha hatırlamak için bu tür etkinlikleri yapıyoruz” dedi.
Van depreminin son günlerde ‘Türkiye’nin tek yürek olur mu, olmaz mı’ tartışmalarına en güzel cevap olduğunun altını çizen Oktay, şunları söyledi: “Ben özellikle bunu belirtmek istiyorum. Türkiye, herhangi bir yerde, herhangi bir şey olduğunda tek yürek olmasını çok iyi bilen ve bununda en iyi örneğini Van’da sergilemiştir. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün bakanlarımız, illerimiz, sivil toplum kuruluşları ve insanlar Van’da tek yürek oldu. Arama kurtarma ekiplerimiz Van’a sevk edildi. 75 bin çadırın dağıtıldığı, 13 çadır kentin, 33 konteyner kentin kurulduğu 30 bin konteynerin Van’a taşındığı çok büyük bir çalışmadan söz ediyoruz. 39. gün gelmeden konutların temelini atan bir ülkeden söz ediyoruz. Bir yılı dolmadan bütün hak sahiplerine konutlarını teslim eden bir ülkeden söz ediyoruz. En ileri ülkelerin bunu başaramayacağını gördük. 25 bin 186 konut bugün itibariyle tamamlanan konut sayısı. 5.5 milyar kaynak kullanıldı ve bu konuda bir sıkıntı yaşanmadı."
Anma programı protokolün Van depremi ile ilgili kurulan serginin gezilmesi ile sona erdi.
Programa, eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Vali İbrahim Taşyapan, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!