Van Büyükşehir Belediyesi, çiftçileri su ile buluşturdu

Güncelleme Tarihi:

Van Büyükşehir Belediyesi, çiftçileri su ile buluşturdu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2017 12:48

Van Büyükşehir Belediyesi, çiftçileri su ile buluşturdu

Haberin Devamı

Arif KARAKAŞ/VAN,(DHA)- VAN Büyükşehir Belediyesi, Muradiye ilçesinde çitfçilikle uğraşan 350 haneli Uluşar Mahallesine 18 kilometrelik sulama kanalı ve boru hattı yaptı. Sulama kanalları ile birlikte 10 bin dönüm arazi su ile buluştu.

Büyükşehir Belediyesi, merkez ve 13 ilçede hayvancılık ve çiftçilikle uğraşan vatandaşların su sorununa çözüm üretmeye devam ediyor. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ekiplerince Muradiye’ye bağlı Uluşar Mahallesi sakinlerinin çiftçilik faaliyetleri için ihtiyaç duyduğu su temin edildi. Yaklaşık 3 aylık bir çalışma sonucunda 350 haneli mahalleye, 5 bin 180 metre kapalı boru hattı, 12 bin 320 metre de açık kanal hattı olmak üzere 17 bin 500 metrelik arazide sulama hattı oluşturuldu. Ekipler bir sulama göleti de oluşturarak çiftçilerin kullanımına sundu.

Eski usül toprak kanalların hepsini yeni beton kanallarla yenileyen belediye ekipleri, çiftçilerin suyu kendi arazilerine rahatlıkla aktarabilmesi için 60 adet tarla priz kapağı ile 19 adet yol geçidini de hayata geçirdi. Kanal ve boru hattı işlerinin yapımı 1 milyon 273 bin TL'ye mal oldu. Su hattının kullanılmaya başlaması ile birlikte mahallelinin büyük bir sevinç yaşadığını söyleyen Mahalle Muhtarı Ayhan Kayan, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 3 bin nüfuslu Uluşar, Muradiye’nin en büyük mahallelerinden biri. Nüfusumuzun tamamı çiftçilik faaliyetleri ile uğraşıyor. Yaklaşık olarak 10 bin dönüm ekilebilecek durumda arazimiz var. Bizler yıllardan beri kendi beden gücümüzle yaptığımız toprak kanallarla suyu arazilerimize ulaştırmaya çalışıyoruz. Fakat suyun yetersiz oluşu ve toprak kanalların sebep olduğu kayıplar yüzünden arazilerimize yeterli suyu ulaştıramıyorduk. Su kaynağına yakın olan araziler suya kavuşurken orta kısımlarda veya en diplerde bulunan arazilere su cılız akıyordu, bazen hiç ulaşmıyordu. Bu ve benzer sıkıntılar çiftçilik faaliyetlerimizi olumsuz etkiliyordu. Birçok çiftçi bu yüzden arazisini ekmiyordu. Büyükşehir belediyemizin yaptığı yeni sulama kanalları sayesinde suyumuzu ziyan etmeden tüm arazilere eşit miktarda ulaştırıyoruz. Kanalların hizmet vermesi ile birlikte suyumuzda en az yüzde 50 artış oldu. Yeni kanallar sayesinde çiftçilik faaliyetlerimizi artırabileceğiz. Ayrıca arazilerimizde yetiştirdiğimiz yonca, buğday ve arpa gibi ürünlerin miktarı da büyük oranda artacak. Bu büyük hizmeti mahallemize kazandırdığı için Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyoruz"

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!