Valilik; Sur'daki taşınmazların acele kamulaştırlması kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

Güncelleme Tarihi:

Valilik; Surdaki taşınmazların acele kamulaştırlması kararı Resmi Gazetede yayımlandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2016 15:39

Valilik; Sur'daki taşınmazların acele kamulaştırlması kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

Haberin Devamı

DİYARBAKIR, (DHA)- DİYARBAKIR  Valiliği, Riskli Alanı ilan edilen Diyarbakır'ın Sur İlçesi'ndeki 'Suriçi bölgesi'ndeki taşınmazların 21.03.2016 tarih ve 2016/8659 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile acele kamulaştırılması hakkında kararların 25 Mart 2016 tarihli ve 29 bin 664 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini duyurdu.
Diyarbakır Valiliği'nden Sur İlçesi'ndeki taşınmazların acele kamulaştırması kararına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, 6 bin 306 sayılı 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun' kapsamında; Riskli Alan ilan edilen Diyarbakır İli, Sur İlçesi, Suriçi bölgesindeki taşınmazların, bakanlar kurulu kararı ile acele kamulaştırılması hakkındaki kararların Resmi Gazete'de yaymnlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında; 22.10.2012 tarih ve 2012/3900 sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile “Riskli Alanö ilan edilen Diyarbakır İli, Sur İlçesi, Suriçi bölgesindeki taşınmazların 21.3.2016 tarih ve 2016/8659 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile acele kamulaştırılması hakkında kararlar 25.03.2016 tarih ve 29664 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Diyarbakır İli, Sur İlçesi, Suriçi bölgesindeki çalışmalar ile Suriçi'nin tarihi potansiyelinin ortaya çıkarılması, dokuya uymayan sağlıksız ve güvensiz konutların yerine yöresel malzeme ile yöresel mimariye uygun yapılar yapılması ve kentsel sit alanı olan Suriçi'nin tarihi, turistik değerlerini ön planda tutan bir yerleşim yeri olması amaçlanmaktadır. Diyarbakır; tarihi ve kültürel dokusuyla eşsiz bir kent olup, Suriçi bölgesinin Kentsel Sit Alanı olması ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alması sebebiyle, tarihi ve kültürel yapısı ön plana çıkarılacak, onaylı Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında ticari ve turistik faaliyetler desteklenerek turizm potansiyeli arttırılacak, risk teşkil eden ve tarihi dokuya uymayan yapılar tasfiye edilerek vatandaşların yöresel mimariye uygun sağlıklı ve güvenli yapılarda ikameti sağlanacak, tescilli yapıların tadilatları yapılarak tarihi doku korunacaktır. Yürütülecek uygulamalar ile bölgede yaşayan vatandaşların mağduriyeti giderilerek kentsel yaşam kalitesinin artırıldığı ve vatandaşların nitelikli konutlarda ikamet edebildiği, sosyal ve kamusal ihtiyaçlarının karşılandığı, ekonomik refah seviyesinin artırıldığı, bölgede yaşayan vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlandığı yerleşim alanları oluşturulacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koordinesinde başlatılan bu çalışmalarbölgede yaşayan vatandaşlarla birlikte uzlaşma esasına göre yürütülecektir. Söz konusu Acele Kamulaştırma Kararı bölgedeki tüm mülkiyetlerin kamulaştırılması anlamına gelmemektedir. Uygulamanın acele yapılması noktasında vatandaşların mağdur edilmemesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda vatandaşlarımızca provokatif söylemlere itibar edilmemesi büyük önem arz etmektedir." 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!