Valiler bilgi verecek

Güncelleme Tarihi:

Valiler bilgi verecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2008 10:01

Sendikaların, vekaleten yapılan atamalar ve öğretmenlere verilen ödüller gibi sorularını bazı Valiliklerin yanıtsız bırakması üzerine Türk Eğitim-Sen konuyu Başbakanlığa bildirdi. Başbakanlık, Valilerin bilgi verme zorunluluğu olduğu yönünde karar verdi. Söz konusu kararın ardından da Bakanlıklardan Valiliklere, “bilgi verin” genelgesi gönderildi.

Türk Eğitim-Sen, valiliklerin sendikaların sorduğu bazı soruları yanıtsız bırakması üzerine Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na başvuruda bulundu. Söz konusu başvuruyu haklı bulan Kurul, valilerin Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında sorulara yanıt vermesi gerektiği kararını aldı. Söz konusu karar önce bakanlıklara bildirilirken, bakanlıklardan da valiliklere “bilgi edinme” genelgesi gönderildi.

“BİLGİ VERİN”

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın da Valiliklere gönderdiği “Bilgi Edinme” başlıklı 14 Ağustos 2008 tarihli genelgede, Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun verdiği kararı bildirerek valilere “bilgi verin” emrinde bulundu. Yalçın, söz konusu karar neticesinde de bir sendikanın istediği öğretmenlerin aldığı ödüllerle ilgili verilerin, valilikler tarafından verilmesi gerektiği kararının çıktığını açıkladı. Yalçın, “Dolayısıyla gerek yukarıda konu edilen Bakanlığımız taşra teşkilatında çalışan personelden, aylıkla ödül, takdirname ve teşekkür belgesi verilenlere ilişkin talep edilen bilgileri, gerekse uygulayıcısı diğer bir ifade ile bilginin kaynağı valiliklerin olduğu konularda bilgi talebinde bulunanlara Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında gerekli cevabın öncelikle valiliklerce verilmesi gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Genelgede, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında, ilgililer tarafından talep edilen bilgi ve belgelerin verilip verilmeyeceği konusunda tereddüde düşülmesi hâlinde bu tereddütleri gidermeye Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu yetkili kılındığı hatırlatıldı. Yalçın, gönderdiği genelgede, “Valiliklerden talep edilen bilgilerin cevaplandırılması hususunun yukarıda yapılan açıklamalar ve İlgi yazı çerçevesinde değerlendirilerek gereğinin yapılmasını rica ederim” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!