Vali Yurtnaç: Irak ve Suriyeli namusumuz, biz bakacağız

Güncelleme Tarihi:

Vali Yurtnaç: Irak ve Suriyeli namusumuz, biz bakacağız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2017 10:20

Vali Yurtnaç: Irak ve Suriyeli namusumuz, biz bakacağız

Haberin Devamı

YOZGAT, (DHA)- YOZGAT Valisi Kemal Yurtnaç, ilde yaşayan 7 bin 600 civarındaki yabancı uyruklu vatandaşlarla ilgili son dönemlerde yaşanılan bazı anlaşmazlıklar üzerine geçtiğimiz hafta içerisinde yabancı uyrukluların kanaat önderleriyle bir toplantı yaptı. Vali Yurtnaç, dün de sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi. Merkez Ortaokulu salonunda gerçekleşen toplantıda, Yozgat'ta kardeşlik ortamını zedeleyecek, bozulacak şeylerin yaşanmaması için bu tür çalışmaları yapmak istediklerini kaydeden Vali Yurtnaç, "Yozgat'ta yaşayan 7 bin 600 misafirimiz içerisinde, geçtiğimiz yıl içerisinde kaç kişi suça karışmış diye baktığımızda, yüzde bir oranında bir olaya karışmışlık var. Yani 7 bin 600 kişiden 70 kişi suça karışmış. Bunları bizim vatandaşlarımızla kıyasladığımız da hiçbir şey demektir. Bunlar bizim rnamusumuz. Bunlara biz bakacağız" dedi. 
Ülkesini terk etmiş, başka bir ülkeye gelmiş, burada devletin desteği ile halkın desteği ile yaşayan insanların buraya uyum sağlamalarının çok önemli olduğunun altını çizen Vali Yurtnaç, bu uyumu da kendilerinin sağlayacağını, toplumun fertlerinin sağlayacağını kaydetti. Vali Yurtnaç, 'Neyle sağlayacağız?' sorusunu kendi kendisine yöneltip, "Bir komşuluk-arkadaşlık ilişkilerimizle, ikincisi bunların çocuklarını okullarımıza kayıt yaptırarak, okutarak, Türkçe öğreterek. Büyüklerine Halk Eğitim ve Milli Eğitimdeki kurslarda Türkçe öğreterek, buraya uyumlarını sağlayacağız" yanıtını verdi.
Hükümeti tarafından tarımda ve hayvancılıkta çalışma müsaadeleri getirildiğini hatırlatan Vali Yurtnaç, "Bunların burada tarım ve hayvancılıkta çalışma izinleri bulunuyor. Yozgat'ta bu alanlarda Doğu Anadolu bölgesinden vatandaşlarımız geliyor, çalışıyor. Tarım ve hayvancılık alanlarında Suriyeli, Iraklı vatandaşlarımızda bizlere destek oluyorlar" diye konuştu. 
KURTULUŞ SAVAŞI
'Biz de bir Kurtuluş Savaşı yaşadık' diyen Vali Yurtnaç, "Her ülkenin başına böyle şeyler gelebilir. Çeşitli ihanetlerle de karşılaşılabilir. Bu bölgede de sorunlar var. Irak dediğimiz, Suriye dediğimiz yer bizim 100 sene önce aynı ülke sınırları içerisinde yaşadığımız insanlardır. Kardeşlik hukuku içerisinde hem de komşuluk hukukumuz var. Osmanlı imparatorluğu döneminde aynı ülkenin insanlarıyız biz ama şu anda Irak ve Suriye başka bir ülke, Türkiye'nin de sınır komşularıdır. Bu insanların yaşadığı bu ülkelerde bir yangın var, bir yanlış ortam var, bizlerde bunlara destek vermek zorundayız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti artık 20-30 sene öncesinin devleti değil artık. Bakın, enflasyonla, işsizlikle uğraşan bir ülke değil, Afrika'ya kadar yardımlar dağıtan bir ülkeyiz. Bunları niye dağıtıyoruz, bunlar teknik çalışma yardımlarıdır. Yani her gelişmiş ülke her kendi kaynaklarından geride kalan ülkelere transferlerde bulunurlar. Örneğin Filistin'e ambulans gönderiyoruz, diyoruz ki Türk insanından Filistinli kardeşlerine armağandır. Ne yapıyorsunuz, bunlarla o ülkedeki psikolojik ve ikili ilişkilerinizi geliştiriyorsunuz. Halklar arasındaki irtibatı artırıyorsunuz. Buna Amerika'sı yapıyor, İngiltere'si yapıyor, her ülke yapıyor ama zengin olan, parası olan ülke yapıyor bunları. Kurban Bayramı'nda Yozgat'tan Afrika ülkelerine kurban yardımında bulunan derneklerimiz var. Bunlar toplumlar arasındaki iletişimleri artıran çalışmalardır" ifadelerini kullandı.
BİZİM NAMUSSUMUZ
Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, Yozgat'ta bulunan 7 bin 600'e yakın Iraklı, Suriyeli, Afganistanlı, çeşitli Afrika ülkelerinden gelmiş insanlara, toplumda bazı kötü niyetli insanlar tarafından 'Niye buradalar, niye geldiler?' gibi sorgulamaların yapılıp, 'Bunlar, buralardan gönderilmeli, bunlar gitmelidir' gibi söylemler ortaya konulduğunu hatırlattı. Vali Yurtnaç, bu tip düşünceler içerisinde olmamamız gerektiğine işaret ederek, "Bunlara kucak açalım, destekleyelim. Onların da gençleri var bizlerin de gençleri var, bu çağlarda çocuklar atarlı olabilirler, çeşitli münakaşalar olabilir, bu münakaşalarda devletin burada polisi var, jandarması var adliyesi var. Biz olayların olmaması için önleyici tedbirleri kolluk kuvvetlerimiz alırlar, suçlu varsa kolluk kuvvetlerimiz alır, savcıya, hakime, yargıya teslim eder. Suçu neyse o cezayı görürler. Ama bunu biz bireysel olarak yapmaya kalktığımızda anarşi doğar. Yozgat'ın Türkiye'de güzel bir yeri var, güzel bir ismi var, bunu bu tip olaylarla bozulmamasını istiyorum. Geçtiğimiz hafta içerisinde Yozgat'ta bulunan mültecilerin önderleriyle bir görüşme yaptık. Önümüz bayram, onlarla irtibatımızı, komşuluk ilişkilerimizi güçlendirelim. Bu insanlar, mağdur olmuş insanlardır, bu insanlara bugün destek vereceğiz. Mülteci misafirhanesinde yaşayanlara devletimizin verdiği yardımlarla bakılıyor. Diğerlerine sizlerin vermiş olduğu yardımlar ulaştırılarak, kıtkanaat geçiniyorlar. Gıyapta oluşturulmaya çalışılan olumsuzluklara kapı aralamayın. Bunlar bizim namusumuz, bunlara biz bakacağız. Buradaki toplumsal kardeşliği bozacak, toplumsal ahengi bozacak bir gelişmenin içerisinde olmayacağız, adaletli olacağız" diye konuştu. 
FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!