Vali, 'Deprem Dede'ye Veli Göçer'i sordu

Güncelleme Tarihi:

Vali, Deprem Dedeye Veli Göçeri sordu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2010 13:02

ISPARTA Valisi Ali Haydar Öner, 'Deprem Dede' olarak da bilinen Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara'ya, 17 Ağustos depreminde 195 kişinin ölümünden sorumlu tutulan müteahhit Veli Göçer'in nerede olduğunu sordu. Prof.Dr. Işıkara da, “Dışarıda efendim, hala dışarıda” karşılığını verdi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü eski müdürü ve Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, toplum liderlerini teşkilatlandırma projesi ve afet zararlarını azaltma programı kapsamında çalışmalar yürütmek üzere Isparta'ya geldi. Kentte gün boyu eğitim çalışmaları yürütecek olan Prof.Dr. Işıkara, ilk olarak Vali Ali Haydar Öner'i ziyaret etti.

Toplumda afetlere karşı hazırlıklı olmak ve sosyal sorumluluk bilincini oluşturmak amacıyla yollarda olduklarını söyleyen Prof.Dr. Işıkara, Vali Öner'e, Kanuni Sultan Süleyman ve Mimar Sinan dönemindeki yapı denetim yasalarını anlatan kitaplar hediye etti. Kitapların genel içeriğinde her iki ismin de ehliyetsiz kimselere bina teslim edilmemesine vurgu yaptığını anlatan Prof.Dr. Işıkara, “Bunun Japonya'da, Kaliforniya'da örnekleri var. Hatta çocuklarla sürekli iç içe olduğumdan ötürü bana soruyorlar. 'Hocam niye orada 1-2 kişi ölüyor da bizim burada on binlerce kişi hayatını kaybediyor' diye. İşte bundan diyorum” açıklamasında bulundu.

VELİ GÖÇER SORUSU

Prof.Dr. Işıkara'nın ehliyetsiz kimselere bina teslim edilmemesi yönündeki çağrısına destek veren Vali Öner, “Ehil olan bu işe girsin. Kültürümüz de inanç değerlerimiz de emanetin ehline verilmesini öngörüyor. Kanuni Sultan Süleyman da ‘Ehil olmayan anlamadığı işe kalkışmasın’ diyor” diye konuştu.

Daha sonra Vali Öner, Prof.Dr. Işıkara'ya, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Marmara Depremi'nde, Yalova'nın Çınarcık İlçesi'nde yaptırdığı binaların yıkılması sonucu 195 kişinin ölümünden sorumlu tutulan müteahhit Veli Göçer'in nerede olduğunu sordu. Vali Öner, “17 Ağustos depremindeki Veli Göçer hala hafızalarda. Bir bina değil, kaç bina yıkıldı, ama Veli Göçer bugün nerelerde?” dedi. Prof.Dr. Işıkara ise “Dışarıda efendim, hala dışarıda” karşılığını verdi.

Vali Öner, kendisine hediye edilen kitapların, Diyarbakır'daki Hicret Apartmanı'nın çökmesi olayı ile Konya'daki Zümrüt Apartmanı'nın çöküşünü de hatırlattığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!