Vakko’nun sahiplerinden Rıfat Elhadef, Toms Cafe’ler açacak

Güncelleme Tarihi:

Vakko’nun sahiplerinden Rıfat Elhadef, Toms Cafe’ler açacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2016 16:30

Vakko’nun ortaklarından Rıfat Elhadef, ihtiyacı olanlara ayakkabı dağıtan Toms’un cafesini Türkiye’de açacak. Ayakkabı, gözlük ve bebek çantasından sonra bir fincan kahve ile bir kişinin bir haftalık su ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

Haberin Devamı

AYAKKABI firması Toms dünyada ihtiyacı olanlara ayakkabı dağıttığı gibi Toms Cafe’lerle de dünyada suya ulaşamayanlara yardımcı oluyor. Türkiye’de Toms’un sosyal sorumluluk projelerinin gönüllüsü Vakko’nun sahiplerinden Rıfat Elhadef. Elhadef 3 yıldır Toms’un hem Türkiye’deki hem de dünyanın farklı ülkelerindeki operasyonlarında gönüllü görev alıyor. Bugüne kadar Türkiye’de 100 binden fazla çocuğa ayakkabı dağıtılmasını sağlayan Elhadef yakında Toms Cafe de açacak. Bu cafe’lerde bir fincan kahve alan su sıkıntısı çeken coğrafyalardaki bir haftalık su ihtiyacını karşılayacak. Kırım’dan Peru’ya kadar ihtiyacı olanlara yardımları ulaştırmak için gezen Rıfat Elhadef’le konuştuk. 

- Siz nasıl bu işe girdiniz?
Toms markasını biliyordum. Biz de satıyoruz. Kurucusuyla tanıştım. Bu ayakkabı dağıtma işini 3 yıldır yapıyoruz. Bu yıl Toms’un 10’uncu yılı. Blake Mycoskie markanın kurucusu Arjantin’de tatile gittiğinde ayakkabısı olmayan çocukları görüyor ve bu kampanyayı başlatıyor. Hem girişimci ruhundan hem de ortaya çıkardığı bu projeden çok etkilendim. Bu marka her ayakkabı satıldıkça bir çocuğa ayakkabı veriyor. Üretim sistemini de buna göre kuruyor. Gittiği yerlerde sivil toplum örgütleriyle birlikte hareket ediyor. Toms’ta çalışan herkes bu operasyonun parçası. Herkes bu misyon için orada. İhtiyacı olanlara el uzatmak öncelikli iş.
- Kaç ülkede dağıtılıyor ayakkabılar?
Bu zamana kadar 69 farklı ülkede ayakkabı dağıtıldı. Apayrı bir dünyada yaşayan adamlar tarafından yönetilen bir marka. Sanırım bana da iyi bir format attılar, Toms’un ayakkabı işini tamamen büyük bir istekle yürütüyorum. Türkiye’de de etkinlikler yapıldı. “Ayakkabısız bir gün” diye etkinlikler düzenledik 2 yıl üst üste. Türkiye 3 yıl öncesine kadar yardım paketinin içinde yoktu. 69 ülke içine Türkiye de girdi. Dünyada nerede ihtiyaç varsa oraya yardım ediliyor.
- Ayrıca üretim yapılıyor değil mi?
Evet. Bir üretim ağı var. Numaralar alınıyor, o numaralara göre kutulara ayakkabılar konuluyor. Uzakdoğu’da üretiliyor, çok iyi denetleniyor. Dünyada ayakkabıya ihtiyaç neredeyse oraya gidiyorlar. Ekip sürekli geziyor.

Haberin Devamı

200 BİN ÇOCUĞA AYAKKABI
- Türkiye’de ne kadar ayakkabı dağıttınız?
Hem Türkiye’de çocuklara dağıttık hem de Suriyeli çocuklara. 100 binin üzerinde ayakkabı dağıtıldı. Dünyada 10 milyondan fazla çocuğa ayakkabı dağıtıldığını biliyorum. Çocuğun dini, ırkı hiç önemli değil. Türkiye’de son TEGEV’le görüştük. Çok sayıda çocuk okutuyor TEGEV. Bu yıl Türkiye’de 100 bin ayakkabı verecektik, TEGEV ile görüştük, onların 150 bin çocuğu varmış, ayrıca AÇEV’le de görüştük. Bu yıl Türkiye’de 200 bin çocuğa ayakkabı vermek istiyoruz.
- Türkiye’de de yeni bir kahve zinciri mi doğacak?
Amerika, Yunanistan, Japonya, Hong Kong ve Hollanda’da açıldı. Türkiye’de de açacağız. Yer bakıyorum. Bir fincan kahve içtiğinizde bunun bir anlamı olacak. Bir fincan kahveyle su yardımı yapacaksınız. Toms insanları iyiliğe çağırıyor, bence en önemli özelliği de bu.

Haberin Devamı

10 YILDIR DAĞITIYOR
Toms 2006’da California’da kuruldu. İlk olarak Arjantin’de ayakkabısız çocuklar için ayakkabı üretti. Her sattığı ayakkabı için bir ayakkabı verdi. 5 farklı model ayakkabı üretiyor Toms ihtiyacı olanlar için. Toms aynı zamanda Amerika’nın en ilham veren şirketleri arasında ön sıralarda. Toms 2011 yılından bu ayan gözlük de satıyor. 1 gözlük satıldığında ihtiyacı olan bir kişiye bir numaralı gözlük veriliyor, 15 ülkede katarakt ameliyatları ve göz tedavisi yapılıyor. Toms 2011’den beri 275 binden fazla insanın görme yetisini katarakt ve glokom ameliyatlarıyla kazandırdı. Toms 2014 yılından bu yandan Toms kahvesini üretiyor, açılan cafelerde de Toms kahveleri satılıyor. Bir fincan kahvenin yüzde 90’ı su ve dünyada 1.8 milyar insan temiz su içemiyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bir kişinin günlük temiz su ihtiyacı 20 litre. Her paket Toms kahve ihtiyacı olan bir kişiye bir haftalık temiz su sağlıyor. Ruanda, Peru, Honduras, Guatemala ve Malawi’de yetişen kahveler Toms Cafe’lerde satılıyor. Toms 1 yılda ihtiyacı olan bölgelere 67 bin haftalık temiz su sağladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!